x

Björk: Musikjournalister er mandschauvinister

Björk: Musikjournalister er mandschauvinister

Björk er kendt for sine skarpe meninger, og nu går hun i et harmdirrende indlæg på sin hjemmeside i rette med det islandske musikblad The Reykjavik Grapevine, som har skrevet, at den islandske producer, tekniker med mere Valgeir Sigurdsson har skrevet de instrumentale passager på hendes 2001-album ”Vespertine”. Og det er ikke korrekt, for det har Björk selv gjort. Dog med lidt hjælp hist og her, blandt andet fra danske Thomas Knak alias Opiate.

Björk skriver:
”Jeg har bemærket, at hr. Sigurdsson i de sidste syv år ofte er blevet krediteret for enten at have skrevet eller produceret det album. Og jeg vil gerne sige, at han hverken skrev eller producerede. Han har været tekniker på en tredjedel og programmeret på en tredjedel. De to andre tredjedele var optaget af og programmeret af andre teknikere og producere.

Kan fejlen skyldes en af disse fire muligheder:

1) Musikanmeldere i denne verden har endnu ikke fundet ud af forskellen mellem at være tekniker på, at programmere, at skrive og at producere elektronisk musik. (...)

2) Kan dette skyldes en form for sexisme? M.I.A. havde det samme problem med det respekterede musiksite pitchforkmedia.com, som antog, at Diplo havde produceret hele hendes ”Kala”-album uden overhovedet at have læst credit-listen. Det var, som om de ikke troede, at M.I.A. kunne have gjort det selv. Jeg føler, at selv i dag, efter alle disse år, kan folk ikke forestille sig, at kvinder kan skrive, arrangere eller producere elektronisk musik. Jeg har erfaret, at alt hvad jeg laver på en computer, bliver tillagt enhver mand, som har befundet sig inden for en radius af 10 meter af mig, mens jeg har udført arbejdet.” (...)

3) Jeg forstår godt, at folk kan blive forvirrede over nogle ting (...) Jeg spiller aldrig instrumenter eller elektroniske ting selv live, for dér vil jeg give mig 100 procent til at synge. (...)

4) Hverken jeg eller Valgeir Sigurdsson har nogensinde forsøgt at rette misforståelsen, men det gør jeg så nu.

Det fulde indlæg kan læses på Björks hjemmeside, hvor man også kan læse den fulde credit-liste til ”Vespertine”-albummet.

Pitchforkmedia.com kommenterer i øvrigt, at de aldrig har skrevet, at Diplo har produceret M.I.A.s ”Kala”-album, men de takker Björk for at kalde dem et respekteret website.

Björks hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA