x

Reportage: Klassisk møder hiphop i Århus Festuge

Reportage: Klassisk møder hiphop i Århus Festuge

Samme aften som Århus Festuge blev skudt i gang, var en del af byens førende rappere og symfoni-musikere samlet til generalprøven på et spændende nyt ”music-clash”.

Konceptet er klassisk musik, leveret af syv musikere fra Århus Symfoniorkester, kombineret med rapperne fra hiphop-gruppen Majors (billedet), samt rapperne Jøden, U$O og Nappion. Sidstnævnte er vel mest kendt fra Danske Bank-reklamerne, og det var også denne, der fik musikhusets direktør, Henrik Hjort, til at efterlyse hiphop i Musikhuset i en udgave af Århus Stiftstidende, en kold dag i december. Dette reagerede hiphop-arrangøren Henning Winther på, og kort efter var en aftale i hus. Det udmundede så i den idé, som bliver fremført for en indtil videre næsten udsolgt Symfoni Sal på torsdag d. 4. september – nemlig Rap-O-Fonia. (NB: Der er netop blevet annonceret ekstrakoncert samme aften.)

Den prisvindende og anerkendte hiphop DJ Turkman Souljah er også involveret, i og med at han er idémanden bag beats'ene, der tilsættes piano, cello, tværfløjte, trompet og ikke mindst to violiner og en bratsch.

Komponist Bo Gunge har sat noder til disse skitser, som Lawand Othman (DJ Turkman Souljah) har kreeret, og med Bo Gunges egne ord er hiphop og klassisk musik "ild og vand der mødes – man må bare tage den røg, der kommer, for i sidste vil vi faktisk gerne have det hele med."

Men her til aften fik man så en smagsprøve på, hvordan kombinationen af genrerne kommer til at lyde. Alene omgivelserne og akustikken i den
yderst smukke Symfoni-sal burde betage de fleste mennesker, men publikum kan forvente at blive både betaget og virkelig overrasket, over rappernes og musikernes evne til at indordne sig under dirigenterne/komponisterne og ikke mindst hinanden.

For denne konstellation er ikke så ligetil – det kræver forberedelse. Og forberedt var de, for selvom det ikke er hverdagskost for begge lejre,
tegner det til at blive en bragende succes. Den kan desværre, ifølge Musikhuset, umiddelbart ikke gentages med det samme, grundet symfoniorkestrets travle program. Med lånte temaer fra b.la. Mozart og Tschaikowsky, krydret med tunge hiphop-beats, er der hermed lagt op til en underholdende og anderledes aften i musikkens tegn.

Rapperen og entertaineren med mere, Per V, er aftenens vært og vil guide de knap 1200 gæster igennem dette spændende møde mellem orkestral symfonimusik og hiphop. Koncerten er en del Århus Festuges tema, som i år hedder ”Åben By".

Rap-O-Fonia afvikles i Musikhuset Århus to gange torsdag den 4. september, klokken 19.00 og 21.30

Læs mere om arrangementet


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA