x

Michael Bundesen er død

Michael Bundesen er død

Sov stille ind, 71 år gammel

Michael Bundesen, forsanger i Shu-Bi-Dua, er afgået ved døden, 71 år gammel, oplyser hans børn i en pressemeddelelse. 

"Det er med en ufattelig sorg, at vi kan meddele, at vores far, Michael Bundesen efter kort tids kræftforløb, er afgået ved døden.

Michael sov søndag aften stille ind i sit hjem i Gentofte, i trygge rammer, omgivet af den nærmeste familie.

Familien vil gerne udbede sig ro til at bearbejde sorgen, og det kæmpe savn Michael efterlader i vores alles hjerter.

Efter Michaels eget ønske kommer bisættelsen til at foregå diskret, og kun for de allernærmeste. Selvom det varmer at tænke på, hvor mange danskere han har betydet noget for, appellerer vi til, at dette ønske respekteres.

Visselul, du gæve kæmpe.

Nanna Bundesen & Nicolaj Bundesen"

Michael Bundesen blev født 12. maj 1949 udenfor København, og efter en tid på jurastudiet og i Søværnet i 60'erne blev han i 1970 ansat hos Danmarks Radio. Det var her, han mødte guitarist Michael Hardinger, der sammen med Poul Meyendorff, Gunnar Hall Christensen og Niels Grønbech havde dannede bandet Passport. De havde udsendt to singler i 1973, men med tilføjelsen af Jens Tage Nielsen og Michael Bundesen skiftede den nye sekstet kort tid efter navn til Shu-Bi-Dua og udsendte singlen "Fed Rock".

Singlen blev første skridt i en retning, hvor Shu-Bi-Dua fik stor succes med at fordanske popklassikere som "Killing Me Softly" ("Kylling Med Soft Ice"), "White Christmas" ("Rap Jul") og "Johnny B. Goode" ("Lulu Rocken Går"). Kombineret med deres egne kompositioner og humoristiske tekster var det op gennem 70'erne og 80'erne med til at positionere Shu-Bi-Dua som et af landets absolut mest populære navne, og et hav af sangene fra dengang har forlængst opnået klassikerstatus, blandt andre "Hvalborg", "Vuffelivov", "Danmark" og mange, mange flere.

I 1985 valgte Bundesen dog kortvarigt at forlade gruppen, der efterfølgende med begrænset succes indspillede Shu-Bi-Dua 11 uden deres faste sanger. I denne periode var Bundesen med til at grundlægge tv-stationen Kanal 2, hvor han tog jobbet som programchef. Han vendte dog efter nogle års pause tilbage til sit band, der i 1992 oplevede et heftigt comeback i forbindelse med udgivelsen af Shu-Bi-Dua 13, der indeholdt landeplagen "Sexchikane". Herefter udgav de flere plader, senest Shu-Bi-Dua 18 i 2005 med H.C. Andersens eventyr som gennemgående tema – det var i 200-året for forfatterens fødsel. I alt solgte gruppen omkring seks millioner album.

I 2011 blev Michael Bundesen ramt af en blodprop i hjernen, og han måtte stoppe karrieren som sanger. Shu-Bi-Dua gik herpå i opløsning. I 2013 modtog de Danish Music Awards' Ærespris.

LÆS OGSÅ: Bundesen og Key hovedpersoner i DMA ’13

Siden er gruppens musik blevet videreført af de to bands Hardinger Band og Shu-Bi or Not Shu-Bi med hver sin konstellation af tidligere Shu-Bi-Dua-medlemmer.

Michael Bundesen sprang efter Shu-Bi-Dua-tiden ud som billedkunstner, og i 2018 udgav han selvbiografien Alting har en ende i samarbejde med journalisten Kaare Sørensen.

LÆS OGSÅ: INTERVIEW MED BUNDESEN OG HARDINGER: Den danske sang er brutale løg

Hør klassikeren "Hvalborg" fra 1976:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA