Nyhed

Ny dansk eliteuddannelse for sangskrivning åbner

GAFFA.dk – alt om musik

På billedet: William Dinesen og Johanne Theill. Fra sangskrivercampen Music Maker Elite 2020

Sangskriveruddannelsen ”Danish Songwriting Academy” åbner i Roskilde til september 2021.

Hvis du går og drømmer om at få nogle redskaber i værktøjskassen som sangskriver, blive ferm med det tilhørende software og vil være bedre til professionelt at navigere i musikbranchen, er ”Danish Songwriting Academy” måske noget for dig.


Uddannelsen er en håndværksfunderet kandidatuddannelse, som giver optagne undervisning i produktion, markedsføring og tekstdigtning og giver ikke mindst mulighed for at komme i lære hos professionelle udgivere – dermed en slags masterclass-format, inspireret af svenske skoler, der har haft god erfaring med en systematisering af sangskrivningsuddannelse siden 70’erne.

LÆS OGSÅ: TEMA: Giver coronakoncerter musikken nyt liv?

– Den måde, som de sangskrivere, der har succes, har uddannet sig på, er typisk ved at være i mesterlære hos producere som Cutfather, eller hos forlæggere eller labels, hvor man skriver til artister – altså en benhård mesterlære. Den proces formaliserer vi. Selvfølgelig har vi noget teori og lærer, hvordan musik og hits er skruet sammen, men det er en håndværkeruddannelse, siger formanden for akademiet Niels Mosumgaard.


I lyset af det fokus på kommercialiseringen af musik, som sådan en uddannelse kan bidrage til, har vi spurgt formanden, om der vil være en vægt på nogle bestemte musikgenrer på uddannelsen:

– Nej. Tanken er, man arbejder markedsorienteret med musikken, således, at når en artist har brug for nye sange, så arbejder vi målrettet med at få løst det, så artisten får den rigtige sang, og det er uafhængigt af genre. Man bruger sit kreative talent til at sætte sig sammen; sangskrivere, producere, tekstforfattere, artister og skrive dét musik, man arbejder på.

LÆS OGSÅ: Retten har talt: Ja, techno ER musik


Allerede i marts 2021 kan håbefulde sangskrivere søge ind på akademiet, og en elitesangskriveruddannelse er der krav om, at man har det fornødne talent; der lægges ikke vægt på éns karaktergennemsnit, men der er en optagelsesprøve af tre runder. At vælge uddannelsen lægger i det hele taget op til et brændende engagement.

På uddannelsen bor man på skolen, som ligger ved Vor Frue i Roskilde, og dermed betaler man for opholdet, som giver adgangsbilletten til mesterlæren. Uddannelsen arbejder PT på at få SU-berettigelse, men den er et resultat af, at musikbranchen som helhed har indgået et sjældent samarbejde for at få den stablet på benene.

– Det, at musikbranchen er gået sammen, altså pladeselskaber, Koda, IFPI, forlæggere; det at alle i musikbranchen er med, og bakker op om skolen, synes jeg er en fantastisk lykkelig historie, siger Niels Mosumgaard afsluttende.


LÆS OGSÅ: Hvorfor er der så få kvinder, der griber guitar, bas og trommer?

ANNONCE