x

RUNDSPØRGE: Hvad gør spillestederne oven på endnu en nedlukning?

RUNDSPØRGE: Hvad gør spillestederne oven på endnu en nedlukning?

Den sidste tone er slået an på mange spillesteder i et tumultarisk 2020. En delvis nedlukning i 38 kommuner lukker en lang række spillesteder ned. Hvor stiller det dem nu? Hvad er konsekvenserne? GAFFA har været i kontakt med en række af de ramte spillesteder og forhørt os om den kedelige situation. 

Delvis nedlukning. En sand gyser udfoldede sig på ny, da statsminister Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og afholdt pressemøde tidligere i dag. Alene ordet "pressemøde" kan efterhånden starte en instinktiv angst i de fleste af os, og nyhederne for 38 af landets kommuner var da også ulykkelige. Med en delvis nedlukning bliver kulturlivet endnu engang hårdt ramt, hvoraf spillesteder i de 38 kommuner også skal holde lukket frem til den 4. januar 2021. Et tumultarisk koncertår i 2020 er altså for manges vedkommende sluttet brat.


GAFFA har i en rundspørge forhørt sig hos en række af de ramte spillesteder og taget en snak om den nye situation de står i, og hvad der skal ske fremadrettet.

VEGA, København

– Jamen, vi er da så ærgerlige, lyder det tunghjertet fra kommunikationschef hos VEGA, Ditte Sig Kramer, da GAFFA spørger ind til deres nye virkelighed.

– Det er hårdt at skulle lukke ned igen, når vi nu har fået VEGA så godt tilbage på sporet, med de omstændigheder vi har stået i. Vi lukker fra dags dato frem til 4. januar, og så gør vi alt, hvad vi kan for at få flyttet så mange koncerter som muligt ind i det nye år. Vi vælger at se det som en tre-fire uger lang nedlukning, og så får vi mulighed for at vende stærkt tilbage igen. Vi bevarer håbet og kampgejsten, selvom 2020 ikke rigtigt har været vores år.

Er I bekymrede for fremtiden?

– Nej. Vi anerkender, at det er en alvorlig situation, vi står i, og vi håber, at regeringen og myndighederne opnår den ønskede effekt. Men der skal mere til at slå os ud. Jeg synes, at den kommende vaccine har givet et nyt stort håb, selvom 2020 og 2021 bliver økonomisk svære år for branchen.

Posten, Odense

– Vi er så kede af det. Og i virkeligheden på alles vegne. Vi forstår selvfølgelig alvoren i situationen, men det gør det ikke mindre frustrerende, lyder det fra spillestedsleder Morten Østlund.

– Vi har rigtig mange traditionsrige julekoncerter i kalenderen, og de giver jo nok ikke så meget mening at rykke ind i det nye år. Vi har nu en kæmpe opgave foran os, fordi vi skal hurtigt i gang med at kommunikere ud til vores gæster omkring billetsalg og rykkede koncerter og så videre. Corona-pandemien har desværre lært os, at kommer der så alvorlige restriktioner og udmeldinger som de her, så påvirker det de næste mange måneders billetsalg og interesse. Der er fare for, at alt salg stopper, hvis vi ikke kæmper med næb og kløer endnu engang. Det spreder sig som ringe i vandet.

Hos Posten forstår de også situationens alvor og bakker op om regeringens beslutning. Samtidig giver Morten Østlund udtryk for en undren.

– Vi må stole på regeringen og eksperterne. Men jeg synes, at det er lidt mærkeligt at det igen skal gå ud over de hårdest ramte brancher, som oven i købet har kæmpet så hårdt for at imødekomme strenge restriktioner, og har gjort det til bravour.

Train, Aarhus


Hos Train i Aarhus er følelserne omkring endnu en nedlukning også uden på tøjet.

– På Train var vi kommet rigtig godt i gang med koncerterne i efteråret og med coronarestriktioner, så jeg er natirligvis så ked af, at vi skal lukke ned. Vi vil så gerne præsentere noget musik og holde hjulene i gang for medarbejdere, musikere og publikum, fortæller Carsten V. Nielsen, direktør på Train. 

– Jeg synes godt nok, at vi, og resten af branchen, har fået vores portion corona-tæsk nu. Jeg synes, vi har været gode til at få det bedste ud af situationen, og vi er blevet enormt hærdede i at afholde sikre koncerter, hvor folk kan føle sig trygge. Så jeg synes da, at det er en hård erkendelse, at vi nu må lukke ned - igen. Men vi respekterer selvfølgelig myndighedernes beslutning, selvom den er kedelig.

En tendens hos diverse spillesteder går igen: De lader sig ikke slå ud.

– Nu skal vi naturligvis i gang med et kedeligt benarbejde, fordi vi skal have aflyst eller rykket vores decemberkoncerter. Men vi er mere end klar til at åbne dørene lige, når vi får lov igen, og give nogle gode oplevelser til vores publikum, som vi fortsat håber vil bakke branchen op. Og så øjner der sig måske et lille lys forude, med den kommende vaccine. Så nu bider vi lige tænderne sammen og tager forhåbentlig det sidste hug nu her.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA