x

Europæisk Melodi Grand Prix genindfører juryen

Europæisk Melodi Grand Prix genindfører juryen

Efter elleve år, hvor seerne har haft magten, vil vinderen af næste års Europæiske Melodi Grand Prix blive valgt af en særlig udvalgt jury i fællesskab med almindelige mennesker, som har mulighed for at stemme via deres telefon.

Dette er altså en anderledes procedure end de senere år, hvor det udelukkende var almindelige borgere, som stod for udvælgelsen af årets bedste sang.

Beslutningen om at ændre produceren kommer efter en udbredt kritik af det gamle voteringssystem. Mange mente, det nuværende system førte til, at flere lande gav uhensigtsmæssigt mange stemmer til deres respektive nabolande. En tendens, som specielt de engelske medier fandt uretfærdig.

Med det nye system er det tanken, at de udvalgte juryer vil være i stand til at høre sangene flere gange, og at de herefter kan give en mere objektiv og velfunderet bedømmelse af hver enkelt sang. Den pågældende jury vil bestå af et særligt panel fra hvert land.

I England var Grand Prix-legenden Terry Wogan så træt af, at specielt de tidligere østbloklande konsekvent syntes af give hinanden topkarakterer, at han truede med at sige op som kommentator på den engelske dækning af Melodi Grand Prix.

England har ikke vundet det internationale Grand Prix siden 1997 og har altså haft problemer med at ryge til tops under det nuværende stemmesystem.

Ændringen berører dog kun finalen, og vinderne af semifinalerne vil således stadig alene udvælges af den almene befolkning.

Semifinalerne til Det Europæiske Melodi Grand Prix finder sted i Moskva d. 12. og 14. maj 2009, og finalen afholdes d. 16. maj.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA