x

Joy Mogensen lover at hjælpe festivalerne

Joy Mogensen lover at hjælpe festivalerne

"Hvis der er restriktioner til sommer, så vil der også være hjælp til festivalerne"

Kulturminister Joy Mogensen er nu kommet med en udmelding omkring hjælp til sommerens festivaler, som stadig ikke ved, om årets arrangementer kan gennemføres og givet fald hvordan, og har brug for en snarlig afklaring på, om de kan få kompensation, hvis de ender med igen at skulle aflyse de festivaler, de er i fuld gang med at planlægge. 

Til sitet Kulturmonitor udtalte Brian Nielsen, direktør for NorthSide og Tinderbox eksempel i begyndelsen af februar, at man havde brug for en afklaring inden marts. Også flere politikere, eksempelvis SF's kulturordfører Charlotte Broman Mølbæk, har efterlyst et svar fra Joy Mogensen og henvist til de kompensationsordninger, der er indført i blandt andet Norge.

Facebook skriver Joy Mogensen nu:

"Sundhedsfagligt kan ingen forudsige, hvad der kan lade sig gøre til sommer, og hvilke restriktioner det vil være muligt at lempe og hvordan.
 
Men festivalerne skal have et sikkerhedsnet, mens vi knokler videre med vaccinationer, coronapas og alle de andre tiltag, der skal sikre, at vi fortsat holder kontrol med virussen. Ingen EU-lande har en konkret ordning på plads, men i dag har jeg offentliggjort, at regeringen arbejder for en tilpasset arrangørordning.
 
Den skal kunne favne mangfoldigheden i sommerens større begivenheder, og den skal give klare rammer for både arrangører, kunstnere og underleverandører i forhold til til både tilpasning og aflysning."
 
Hun fortsætter:
 
"I dag gennemgik jeg sammen med partierne bag forlængelsen af hjælpepakkerne, hvilke muligheder og begrænsninger EU's statsstøtteregler giver for at hjælpe festivaler til sommer, så vi har en fælles forståelse at bygge videre på.
 
Fra regeringen er budskabet klart: Hvis der er restriktioner til sommer, så vil der også være hjælp til festivalerne. Nu fortsætter vi arbejdet med at skabe løsningen. For festivalerne har brug for besked, og vi har alle brug for udsigten til fællesskab."
 
Over for Ritzau, her citeret af Politiken, uddyber Joy Mogensen, at en tilpasset arrangørordning betyder en ordning i stil med den, man havde sidste sommer.

Sidste sommer kunne arrangører af arrangementer med over 350 deltagere ifølge Politiken søge om kompensation for tab af billetsalg, salg af mad og drikke, reklameindtægter samt udgifter til kunstnerhonorarer. Ordningen er siden udløbet.

LÆS OGSÅ: Flere aflyste festivaler og koncerter kan få kompensation

Koncert- og festivalarrangørernes brancheorganisation Dansk Live modtager kulturministerens melding positivt. "God og vigtig udmelding fra kulturministeren," skriver organisationen på Facebook efterfulgt af en emoji med krydsede fingre.

Dansk Industris vicedirektør Henriette Søltoft håber dog på, at hjælpen også udvides til de leverandører, der taber på de manglende ordrer fra festivalerne, eksempelvis leverandører af lyd, lys og fadølsanlæg.

"De blev sidste år ladt i stikken. De må og skal sikres dækkende kompensation denne gang, ellers vil de ikke være der i 2022", siger hun i en skriftlig kommentar til Ritzau, citeret af Politiken.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA