Nyhed

Spot Festival-leder i opråb efter menneskefyldt Brøndbykamp: ”Man får skabt en værdipolitisk konflikt”

GAFFA.dk - alt om musik

Kan man afholde menneskefyldt fodboldkamp, men samtidig udelade musikfestivaler? Det er et spørgsmål, der har trængt sig på hos mange musikelskere landet rundt, efter billeder af Brøndbys Superliga-sejr med en overvældende strøm af mennesker mandag aften fyldte mediebilledet. Et syn, der også fik sekretariatsleder for Spot Festival, Gunnar K. Madsen, til at rejse kritik mod regeringens skævvredne prioritering af kultur under Covid-19. Og det, der skaber en problematisk kløft mellem de forskellige kulturprodukter, mener han.

Pas på tilliden – den er vigtig


Da GAFFA taler med lederen af Spot Festival, gør han det klart, at han selv er stor fodboldfan. Samtidig er han musikelsker. Og for ham handler det ikke bare om en kritik af politikeres prioriteringer. Det handler også om tillid. En tillid mellem borgere, sundhedsmyndigheder og politikerne under pandemien. Den er unik. Og den skal man passe på, mener han:

”Det er frygteligt frustrerende for mig. Som borger og som menneske. Den der fornemmelse af, at der sker noget om ørerne på en, som man ikke oplever er troværdigt eller ordentligt”, lyder det, da vi spørger ind til baggrunden for den offentlige opsang.

Kan du uddybe, hvad de her frustrationer kommer af?


Basalt handler det nok om, at vi som borgere i håndteringen af Covid-19, herhjemme i Danmark, har været så heldige, at vi har stået sammen, pointerer han og uddyber:

Borgere og politikere har stået sammen om en coronastrategi, som vi har haft tillid til var reel og sundhedsbaseret. Det har mange gjort. Også folk, der ikke nødvendigvis var politisk enige med regeringen eller alle andre elementer i den valgte strategi. Vi har haft tillid til hinanden. Det er en kæmpe gave i et samfund, og den synes jeg, at man skal håndtere varsomt i det politiske system. For der er brug for den i mange sammenhænge.

Men det kræver, at regeringen – hele tiden – fører en transparent politik og at den har modet til at tale med borgerne – ikke blot til borgerne.


Er kultur blevet et kommercielt produkt?

I mandagens Facebook-opslag fremhævede Spot-lederen også afholdelsen af EM i foldbold som noget, han mistænker for først og fremmest at være til gavn for de stærke, internationale kommercielle fodboldpolitiske interesser. Om dette forklarer han:

EM er et importeret show – ganske vist med dansk deltagelse – som jeg synes, at man gør til en større kulturel dansk begivenhed, end det er. Personligt mener jeg grundlæggende, at danske festivalbegivenheder af enhver art, hen over sommeren, er af større national og kulturel værdi for Danmark – uden jeg hermed underkender mange menneskers naturlige glæde og stolthed over at deltage i en stor sportskonkurrence, siger han.


En prioriteringssag – ikke en kamp mellem musik og fodbold

Madsen, der som nævnt selv er stor fodboldfan, understreger, at kritikken ikke handler om en kamp mellem, hvad der er vigtigst. For ham handler det først og fremmest om lige forhold og sunde kulturpolitiske proportioner.

 Jeg skal selv til en af EM-kampene og glæder mig voldsomt, fortæller han.


Jeg har ingen problemer med, at man, så vidt at sundhedsmæssige forhold er i orden, laver EM. Jeg har et problem med prioriteringen. At vi samtidig behøver at lukke ned for andre kulturelle begivenheder. Derfor mener jeg, at man sideløbende burde gøre alt for, at andre kulturelle begivenheder, der også har stor følelsesmæssig betydning for mennesker, kan afholdes.

Så det er også en prioriteringssag?

Ja. Jeg mener, at man burde kunne gøre rigtigt meget for at kunne gennemføre begge dele. Jeg har ikke oplevelsen af, at man politisk har lagt sig i selen for at tilgodese andre kulturbegivenheder på lige fod med fodbold, fortæller han og understreger:


Jeg siger ikke, at noget per definition er vigtigere end andet – men det er den fornemmelse, man står tilbage med er er regeringens ærinde.   

Mere end kommerciel underholdning og kold cash

Afslutningsvist mener Spot Festivals leder ikke, at samfundet har nogen glæde af at håndtere kulturpolitikken "del og hersk"-agtigt:


– Det fører blot nogle værdipolitiske konflikter med sig på kulturpolitikkens område, der i forvejen kæmper med at modernisere og afstemme sin praksis omkring kulturen – både som kunst og som erhverv, fortæller han.

Senere på ugen har Gunnar K. Madsen også udtrykt sin utilfredshed over for kulturministerens netop fremlagte ønske om at kigge på muligheder på for at forsøge sig med større begivenheder.

Også kulturpersonligheder som komikeren Frederik Cilius har været ude og kommentere begivenhedens problematik på de sociale platforme:

ANNONCE