Nyhed

Ny undersøgelse skal kaste lys over kønsubalancen i musikbranchen

GAFFA.dk – alt om musik

Det er et faktum, at der er stor overvægt af mænd på musikscenerne, verden over. Også i Danmark. Forklaringen på uligheden kan være mange. Og det har musikorganisationerne Koda, Dansk Live, Snyk, ROSA, Tempi og JazzDanmark sat sig for at komme nærmere. Det gør de i samarbejde med analysebureauet Analyse og Tal og videnscenteret KVINFO, der udfører undersøgelsen og skal afdække, hvorfor kønsbalancen mellem mandlige og kvindelige udøvende og skabende musikere er så markant. En undersøgelse, hvis resultater skal ligge klar inden årets udgang. 

Et kendt problem – men få undersøgelser og tal 

Søsættelsen af dette projekt falder på et tørt sted. For fakta og undersøgelser, der skal forsøge at kortlægge problemet, som det ser ud i den danske musikbranche, er stadig få. Der har ikke hidtil været nogle offentligt tilgængelige fakta og tal, man har kunnet læne sig op ad. En opgørelse, der kommer feltet nærmest, er Kodas rapport over kønsbalancen blandt komponister og sangskrivere i 2019.


Her berettede tallene, ikke overraskende, om en tydelig ubalance mellem mænd og kvinders indtjening. Ligeledes var kun 19 procent af rettighedshaverne kvinder. Også kvinders andel af udbetalingen var mindre. I løbet af 2019 blev kvindelige komponister og sangskriveres musik spillet i et omfang, der gjorde, at de tilsammen modtog kun 10 procent af de samlede udbetalinger fra Koda. I denne sammenhæng er det også offentliggjort, at Gramex' top 10 over mest spillede musikere i Danmark i perioden 2017-2019 var uden en eneste kvinde. 

LÆS OGSÅ: Nyt samarbejde vil rekruttere non-binære, transpersoner og kvinder til musikproduktion

Og Koda, den danske non-profit-forening, der arbejder for at sikre musikskaberes rettigheder og betaling, melder sig nu som endnu en bidragyder, som af de seks organisationer, der vil kaste lys over problemet. Eva Hein, kommunikationsdirektør i Koda, udtaler i en pressemeddelelse:


"Kønsubalancen i dansk musik har stort fokus i Kodas kulturstrategi. Vi er glade for at kunne bidrage til denne vigtige afdækning af årsager og omfang, som branchen har brug for, for at kunne sætte ind med tiltag, der skaber reel og varig forandring."

En vidensbasis for strukturelle og kulturelle barrierer

Undersøgelsen skal give et mere dybdegående indblik, end det hidtil er set. Og herved komme et svar på ubalancen nærmere. Morten Ogstrup Nielsen, projektleder for data og dokumentation hos Snyk, Tempi, ROSA og JazzDanmark, udtaler i en pressemeddelse: 


"Der findes mange gode initiativer i dansk musikliv, hvis formål er at rette op på den skæve kønsbalance, men som mangler dokumenteret viden om årsagerne. Vi ønsker med undersøgelsen at bidrage til, at ressourcerne fremover anvendes mere effektivt og på et oplyst grundlag, så de mest virkningsfulde initiativer sættes i søen for at komme ubalancen til livs." 

Det er undersøgelsens formål at give musiklivets forskellige aktører et videnskabeligt fundament, for at lave projekter, der kan gøre op med de strukturelle og kulturelle barrierer, der forhindrer lige vilkår for mænd og kvinder i musikbranchen. 

Og alt sammen for at kigge frem mod et mere kønsbalanceret musikliv i fremtiden. 


ANNONCE