x

Kanye Wests album får 0 stjerner – baseret på kontroversielle gæsteartister

Kanye Wests album får 0 stjerner – baseret på kontroversielle gæsteartister

The Independents anmelder Roisin O’Connor er ikke imponeret

Hiphopstjernen Kanye Wests længe ventede og gentagne gange udskudte album Donda er landet på streamingtjenesterne. Albummet, opkaldt efter Wests afdøde mor, indeholder 27 sange og varer en time og 48 minutter og indeholder kontroversielle gæsteartister som den overgrebsanklagede chokrocker Marylin Manson og rapperen DaBaby, der denne sommer har vakt forargelse med homofobiske udtalelser og efterfølgende er blevet pillet af plakaten på flere festivaler.

LÆS OGSÅ: DaBaby kritiseret af Elton John og Dua Lipa for homofobi – undskylder i ny musikvideo

Dette har fået The Independents anmelder Roisin O’Connor til at afvise albummet totalt uanset musikken. Med nul stjerner i sin vurdering af Kanyes inddragelse af de to gæsteartister, mener hun, at inddragelsen er et tegn på samfundets apatiske indstilling til kvinder, der er blevet udsat for voldtægt.

"Jail Pt 2" er sangen, hvor de to gæsteartister optræder, og de har også tidligere optrådt ved Kanye Wests lyttefester på Soilder Field Stadium i Wests hjemby Chicago, hvor de sammen stod på verandaen af kopien af Kanyes barndomshjem, der var opført til lejligheden. I omkvædet synger Manson linjer som ”guess who’s going to jail tonight?”, som kan antages at referere til de anklager om misbrug, som kvinder har fremsat mod ham for nylig, og som hans benægtelse.

DaBaby har modtaget massiv kritik efter homofobiske kommentarer fra scenen på Rolling Loud Miami-festivalen i juli, og han er blev efterfølgende blevet afbooket af andre festivaler. Nu rapper han: ”I said one thing they ain’t like, threw me out like they ain’t care for me, threw me out like I’m garbage, huh? And that food that y’all took off my table, you know that feed my daughters, huh?”.  

Om dette er Kanyes måde at kommentere det omdiskuterede cancel-kultur-fænomen på, er stadig uvist.

Anmelderen Roisin O’Connor skriver, at Kanye West er gået for langt, når han samarbejder med en mand, som mindst 15 kvinder har anklaget for voldtægt, grooming, tortur og både fysiske og psykiske overgreb. At det er en hån mod de kvinder, der har været modige nok til at træde frem og fortælle, hvad de har været igennem. Hun mener, at det nu er umuligt at adskille værker fra personen, og at det er ligegyldigt, hvor gode takter, gospelkor eller kirkeorgler, der er på pladen. Derfor giver hun albummet nul stjerner baseret på valget af gæstekunstnerne, i stedet for at basere det på musikken.

GAFFAs anmelder var anderledes positiv over for albummet, der generelt har modtaget meget blandede anmeldelser. I skrivende stund har det på metacritic.com karakteren 51 ud af 100 point baseret på 15 større, engelsksprogede mediers anmeldelser, svarende til en gennemsnitskarakter. Mange anmeldere synes, albummet er for langt og for rodet og ujævnt.

LÆS OGSÅ: Er Kanyes overpoppede rodebutik ventetiden værd?


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA