x

Lorde udgiver ep på gammelt sprog

Lorde udgiver ep på gammelt sprog

Fem sange fra Lordes nye album Solar Power er nu landet som ep på det gamle newzealandske sprog Māori

Det er ikke en måned siden, at Lordes tredje album Solar Power udkom, og nu er hun aktuel med en ep. Sangene er dog ikke helt nye, men derimod sange fra netop Solar Power, blot på det gamle New Zealandske sprog Māori, også kaldet te reo. Lorde er nemlig fra Aotearoa, i daglig tale kaldet New Zealand, og med denne ep, der er oversat af Hana Mereraiha, vil hun donere alle de penge, de indtjener, til velgørenhed på New Zealand. Selv siger Lorde om tilblivelsen af ep’en, med navnet Te Ao Mārama:

”Jeg er ikke maori, men alle newzealændere vokser op med elementer fra dette verdensbillede. Te ao Māori og tikanga Māori er en stor del af, hvorfor folk, der ikke er herfra, intuitivt finder vores land til at være næsten 'magiske', synes jeg. Jeg ved, at jeg er en, der repræsenterer New Zealand globalt på en måde, og da jeg lavede et album om, hvor jeg er fra, var det vigtigt for mig at kunne sige: ’det gør os til dem, vi er hernede’. Det er også bare et vanvittigt smukt sprog - jeg elskede at synge på det. Selvom du ikke forstår te reo, tror jeg, at du får et kick af, hvor elegante mine ord lyder på det,” forklarer Lorde om udgivelsen i et nyhedsbrev.

Lorde debuterede i 2013 med albummet Pure Heroine, der blandt andet indeholdt gennembrudshittet "Royals", og fulgte det op i 2017 med Melodrama. Begge album blev store globale succeser og har herhjemme streamet til guldcerticering.

Alle indtægter fra ep’en går til de New Zealand-baserede velgørende formål Forest and Bird og Te Hua Kawariki Charitable Trust. Lyt til nummeret "Te Ao Mārama / Solar Power" herunder:

LÆS OGSÅ: Lorde har fundet sjælefred og er blevet solskinsglad


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA