x

Ansvaret placeret efter festivalulykke

Ansvaret placeret efter festivalulykke

Ulykken på årets Roskilde Festival, der kostede ni unge mænd livet, blev forværret af, at festivalens sikkerhedsfolk var for langsomme til at gribe ind og stoppe musikken. Men det er uklart om forsinkelsen, der blandt andet skyldtes, at ingen vidste, hvem der skulle stoppe musikken, havde betydning for antallet af døde. Det er konklusionen fra Roskilde Politi, der i går fremlagde den endelige rapport om festivalulykken efter mere end fem måneders efterforskning og afhøring af 977 personer.

Roskilde Festivals ansvar står dermed væsentlig klarere end i politiets foreløbige redegørelse to uger efter ulykken. "Der har ligget mennesker begravet under andre i op til en halv time. Og det er længe", sagde Roskildes vicepolitimester Bendt Rungstrøm, da han i går fremlagde redegørelsen om ulykken på et pressemøde på politigården i Roskilde. Vicepolitimesteren pegede på, at der var sket flere forsinkelser under forløbet, hvor ni unge mænd væltede og blev kvalt på festivalpladsen, fordi de under presset fra de andre festivalgæster ikke var i stand til at bevæge brystkassen. Først tog det et stykke tid, før festivalens sikkerhedsfolk erkendte, at situationen var alvorlig og farlig. Derpå tog det tid at få bragt budskabet videre, og endelig tog det tid, før den ansvarlige stagemanager fik givet tourmanageren fra den amerikanske gruppe Pearl Jam besked om at stoppe musikken. "Det er den samlede forsinkelse, der betyder, at det går galt. Man har ikke været sin opgave voksen. Men det er så forbandet let at se bagefter. Som skrivebordsgeneral eller journalist er det let at se fejl. Og vi kan også se fejl. Men jeg kan godt forstå, at nogle har tøvet", sagde Bendt Rungstrøm.

Forløbet kortlagt

Ulykken på Roskilde Festival, der er den værste ulykke i Danmark i mere end 25 år, skete den 30. juni under koncerten med Pearl Jam. I den foreløbige redegørelse konkluderede politiet, at det ikke var muligt at "vurdere, om der er gået for lang tid fra det erkendes, at der er tale om en farlig situation, til musikken stoppes". Men med de nye omfattende afhøringer, en ubrudt lyd-optagelse af koncerten, en videooptagelse med tidsangivelse og registreringer af telefonsamtaler er det alligevel lykkedes politiet at beskrive det tidsmæssige forløb under koncerten. Et forløb, der med et minuts afvigelse svarer til den rekonstruktion, som Politiken foretog i september.

Uheldige sammentræf

Det var et "sammentræf af uheldige omstændigheder" som vejret, lyd- og luftforhold og med publikums voldsomme opførsel som det væsentligste, der førte til, at omkring 30-40 mennesker væltede og kom til at ligge oven på hinanden foran festivalens Orange Scene, konstaterer Roskilde Politi. "Ulykkens omfang må tillige anses at være forøget af en - af forståelige grunde - langsom erkendelse af situationens alvor, tvivl om kommandoforhold og meldeveje, en tro på at situationen kunne løses fra frontbuen, samt at det at stoppe musikken var en stor beslutning", skriver politiet.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA