x

NorthSide svarer på kritik om plantebaseret tiltag

NorthSide svarer på kritik om plantebaseret tiltag

Torsdag den 14. oktober blev det offentliggjort, at den aarhusianske festival bliver plantebaseret og 100 procent økologisk. Det blev en nyhed, der forårsagede meget debat. Nu har GAFFA talt med festivalens bæredygtighedsansvarlige.

I en pressemeddelelse har festivalchefen tidligere udtalt, at NorthSide hele tiden arbejder på at hæve barren for bæredygtighed. I 2014 lancerede festivalen den første økologiske øl i samarbejde med Tuborg. I 2019 fjernede NorthSide engangskrus og salg af vand på flaske, og i 2022 vil festivalen indføre plantebaseret mad og indlede overgangen til 100 procent grøn strøm.

Beslutningen om at gå plantebaseret har skabt meget debat blandt festivalgængere. Mens mange er enige i den miljøvenlige beslutning, mener andre, at festivalen fratager folkets frie valg. Nogle konstaterer, at de ikke længere ønsker at deltage i festivalen blandt andet fordi, at de er nervøse for, at de ikke længere kan få sædvanlig festivalføde.

Efter den overvældende respons på nyheden har GAFFA kontaktet NorthSide for at få deres tilbagemelding. Vi har stillet en række spørgsmål til festivalens ansvarlige for bæredygtighed, Martin Thim, for at finde ud af, hvad NorthSide mener om kritikken.

GAFFA skrev nyheden om, at NorthSide går plantebaseret. Mange kommenterede nyheden, da den blev delt på Facebook. I kommentarsporet konstaterede mange, at de ikke er tilhængere af det nye tiltag. Har du en kommentar til kritikken? 

- Vi vil gerne skabe inspiration og nye madoplevelser med vores kommende plantebaserede menukort. Hos NorthSide har vi en ambitiøs og bæredygtig agenda, hvor mad og drikke er et af de områder, som vi bør og skal arbejde med. Derfor er dette et naturligt skridt for os. 

I skriver, at det stadig er muligt at bruge op til 15 procent animalske produkter per portion, hvilket vil sige, at menuen er overvejende vegetarisk. Vil I uddybe, hvorfor I har valgt at kalde det "plantebaseret" frem for "vegetarisk" - og tror I, det havde gjort noget ved kritikken, hvis I havde omformuleret det? 

- At NorthSide bliver plantebaseret betyder, at måltider er bygget op omkring planter og et mindre supplement af animalske fødevarer. Den definition er udarbejdet af Plantebaseret Videnscenter (Dansk Vegetarisk Forening og Økologisk Landsforening). Lige nu står vi midt i en rivende udvikling på netop plantebaseret mad, og den rejse vil vi gerne være en del af. 

Havde I regnet med at få så meget kritik?

- Vi ved, at ved så store tiltag vil der være forskellige holdninger.

Folk virker nervøse for, om der stadig vil være et udvalg af typisk "festivalmad" (eksempelvis burgere, pizza og så videre). Hvordan kommer et plantebaseret udvalg til at se ud sammenlignet med festivalens tidligere udvalg? 

- Vores plantebaserede menukort bliver spækket med lækre, nye retter, som både er nyfortolkninger af klassikere kombineret med helt nye madoplevelser. Vi skaber rammerne til at tage gæsterne med på et spændende mad-eventyr i et helt unikt univers. 

NorthSide er den første danske festival, der udelukkende serverer plantebaseret mad. Hvad menukortet præcist kommer til at bestå af, kan NorthSide endnu ikke løfte sløret for. Der kommer dog et smugkig på de nye tiltag og den nye madplakat, når NorthSide nærmer sig. 

LÆS OGSÅ: NorthSide 2022 bliver plantebaseret


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA