x

Nyt forskningsprojekt undersøger, hvordan musik kan bruges mod ensomhed

Nyt forskningsprojekt undersøger, hvordan musik kan bruges mod ensomhed

Billedet: MC Hansen gav koncert i Gladsaxe hos Hanne og ElderLearn-besøgsvennen Nasim.

Rosa har i samarbejde med Aarhus Universitet søsat et forskningsprojekt, der undersøger musikkens virksomme kræfter mod ensomhed

Musikalske Besøgsvenner tager udgangspunkt i udsatte og ensomme borgere, som ikke kan komme til kulturen og derfor får besøg af musikerne til hjemmekoncerter. Musikalske Besøgsvenner er et forskningsprojekt søsat af Afdeling for Antropologi ved Aarhus Universitet i samarbejde med Rosa (Dansk Rock Samråd).

Her tager musikere hjem til borgere, som af den ene eller anden grund oplever ensomhed, og giver små intimkoncerter. Til disse musikalske besøg kommer også en besøgsven med. Blandt de kunstnere, der står for musikken i projektet, er Jørgen Thorup, Marcus Winther-John og Ester Brohus. Ambitionen med koncerterne er blandt andet at undersøge, hvilken "værdiskabelse" der sker for borgeren eller besøgsvenneparret i det anderledes musikalske møde.

”Projektet tager afsæt i ensomhed og den begrænsning, der kan være på ens kulturelle aktiviteter, når man oplever at sidde i ensomhed,” fortæller Conny Jørgensen, som er leder af Rosa.

”Med ’Musikalske Besøgsvenner’ adresserer vi en gruppe borgere, som ikke kommer til at få de her tilbud, og derfor er tanken med projektet at sige: ’Så kommer vi hjem til dig med musikken’,” tilføjer Conny Jørgensen i en beskrivelse af projektet på Rosas hjemmeside.

Musikalske Besøgsvenner har Nanna Schneidermann som leder af forskningsdelen. Her arbejder hun sammen med kollegaerne Kenni Hede og Amalie Munk Andersen, der begge er visuelle antropologer. Sammen udforsker de det sundheds- og trivselsfremmende potentiale musikken rummer, når den bruges i et møde med ensomheden hos borgere.

Musikalske besøgsvenner-projektet løber i første omgang dette år ud, og foruden evaluering af resultaterne er det tanken, at erfaringerne blandt andet skal formidles til omverdenen via podcasts og små etnografiske film.

LÆS OGSÅ: Kendte musikere sætter fokus på World Mental Health Week


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA