x

Vinderne af ”8 Mile” soundtracks og huer fundet

Vinderne af ”8 Mile” soundtracks og huer fundet

I anledning af Eminems skuespildebut i ”8 Mile” udlodder GAFFA lidt kræs til ørerne i form af de to soundtracks, der er blevet lavet til filmen samt strikhuer med filmenslogo.

Soundtrack'ene indeholder musik med blandt andet Jay-Z, Xzibit, Macy Gray, Nas, Outkast, Wu-Tang Clan og selvfølgelig Eminem.

Vi spurgte, hvad Eminems borgerlige navn er. Det rigtige svar er: Marshall Mathers.

Vinderne er:

Anne Dahl Nissen
9700 Brønderslev

Lasse Georgsen
6710 Esbjerg

Magnus Kaslov
2200 Kbh N

Film-anmeldelse:

Scenen er sat i Detroit 1995. Vi er på den forkerte side af 8 Mile Road, som nu, efter Detroits industrielle storhedstid, markerer grænsen mellem byen og forstæderne, det sorte og det hvide kvarter. Her er nedbrudt, beskidt, og der hersker en lurvet og dunkel stemning.

Jimmy Smith Jr. (Eminem) bor i en trailer sammen med sin mor (Kim Basinger) og lillesøster Lily - de er, hvad man uden besvær kan kalde white-trailer-trash. Jimmy har lige slået op med sin kæreste, hans mor dater en gammel fordrukken skolekammerat, der er ingen penge, og Jimmy tager arbejde på en fabrik. Sådan ser kulisserne ud, men filmens egentlige omdrejningspunkt er rappen og de store drømme om en pladekontrakt, så man kan slippe væk fra det hul, som Detroit er - i hvert fald på deres side af 8 Mile.

Lyder historien bekendt? Ja, der er unægtelig mange sammenligningspunkter med Eminems egen livshistorie, selv om han hårdnakket benægter, at "8 Mile" er en selvbiografisk film. Men i "8 Mile" har Jimmy også et anspændt forhold til sin mor, som på sin egen forkvaklede måde forsøger at holde hus og familie. Hun er utilstrækkelig, fordi hendes egne behov altid kommer først. Hun kaster ethvert ansvar for familiens problemer og overlevelse over på sønnen Jimmy, fordi hun selv er for doven til at få et job eller tænke på andre end sig selv. Sikkert derfor er Jimmy meget tæt knyttet til sin lillesøster Lily, som giver associationer til Eminems egen datter Hayley.

Jimmy lever og ånder for sine rim og sammenholdet med sine homeboys. Det er igennem musikken, han får afløb for sine frustrationer, og der er her, den lyse fremtids frø er plantet. Jimmy har talent for at battle på den lokale (sorte) klub, men han er også hvid og derfor fra start i disrespekt.

Lad det være sagt med det samme, Eminem spiller fantastisk godt taget i betragtning af, at der her er tale om en fuldkommen debut. Eneste anke ved Eminems karakter Jimmy skulle lige være, at han aldrig gør noget forkert og igennem hele filmen portrætteres som et uretfærdigt behandlet lam. Men samtidig er et af filmens bedste træk netop også, at der ikke er nogen glorificering af hverken bandevold, stoffer eller nedgørelse af kvinder. Tværtimod er det Jimmys pige Alex, der tager røven på ham. Alex spilles i øvrigt superintenst af Brittany Murphy, som i den grad kan noget med sine øjne og sin mimik.

Instruktøren Curtis Hanson kan, som han også beviste med "L.A Confidential", fange stemningen af et miljø, og den tid, det udspiller sig i. Det, sammen med resten af holdets præstationer, gør i allerhøjeste grad "8 Mile" til en anbefalelsesværdig film, og det samme gælder soundtracket.

Hvis man skulle give filmen stjerner, på samme måde som GAFFA gør med musikken, får "8 Mile" fire ud af seks mulige.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA