x

Nina Simone fundet død

Nina Simone fundet død

Den amerikanske sangerinde Nina Simone blev tidligere i dag fundet død i hjemmet i Frankrig, meddeler hendes manager Clifton Henderson. Henderson udtaler, at årsagen er alderdom, Simone blev 70 år. Født som den sjette i en søskendeflok af syv voksede Eunice Kathleen Waymon op i Tryon, North Carolina. Allerede som fireårig kunne lille Eunice spille klaver.

For at tjene til familien tog Waymon arbejde som sanger og pianist i en lokal bar og ændrede navnet til Nina (”den lille”) Simone (efter den franske skuespillerinde Simone Signoret). I slutningen af 50’erne startede Simones karriere som indspillende artist, og hurtigt fik hun succes med sange som ”Don’t Smoke In Bed” og ”I Loves You, Porgy”.

Senere hen blev den klassisk uddannede pianist stærkt involveret i de sortes rettigheder i Amerika, en kendsgerning der kan høres i de stærke sange ”Mississippi Goddam”, ”To Be Young, Gifted And Black”, “Old Jim Crow” og ”I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free”.

Simone mestrede samtlige af de traditionelle sangarter, og selv om hendes mørke stemme altid er blevet beskrevet som jazz, så hun sig selv som det mindre fashionable folk-sanger. Gennem hele den aktive karriere, der strakte sig op til i dag, har Simone stået som en af de største inspirationskilder for moderne som ældre R&B-, jazz-, blues- og soul-sangerinder.

På grund af racisme flyttede Simone fra Amerika i 1973 og levede i en periode i Caribien og Afrika, inden hun slog sig ned i Frankrig, hvor hun endte sine dage.

Simones musikalske bedrifter er portrætteret på flere glimrende opsamlingsalbum, og skal man ud og indvies i hendes fantastiske formåen, bør man lede efter album med ovennævnte sange samt ”See Line Woman”, ”I Put A Spell On You”, ”Funkier Than A Mosquitos Tweeter”, "My Baby Just Cares For Me”, "Don't Let Me Be Misunderstood" og ”I Sing Just To Know That I’m Alive”.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA