x

Under Byen i totalperformance på Århus havn

Under Byen i totalperformance på Århus havn

Det anmelderroste Århus-band Under Byen kan i næste uge opleves tre aftener i træk på Århus havn i forbindelse med multi-performancen "PortPolis", der samler musik, skuespil, billedkunst, scenografi, arkitektur og film i et totaludtryk.

Arrangøren, det århusianske kulturselskab Swung, beskriver "PortPolis" som "en levende film noir og en kunstnerisk rejse", hvor publikum bliver aktivt inddraget.

- Swung har i vores tidligere projekter tematiseret det offentlige rum ved at bringe kunst ind i det, f.eks. har vi haft baggårdsopera og ladet musikere som Biosphere og Tobias Trier eksperimentere med byens lyd i Århus Festuge, og nu ville vi gerne udforske Århus havn, fortæller Leon Träger fra Swung og fortsætter:

- Havnen er spændende, fordi den er tæt på det vilde element vandet, tæt på forbindelse til andre lande og verdensdele, og så er der altid gode historier i og omkring en havn. Og så synes vi også, der er en poesi i de gamle bygninger og kajanlæg, som vi gerne vil understrege, hvor folk ofte har det med at tænke på dårlig lugt og larm, når man siger havn.

- Vi har valgt den antikke græke myte om Orfeus, der drager til dødsriget for at frelse sin elskede Eurydike, som den fortællemæssige struktur for PortPolis, for ligesom at få et holdepunkt. Der er mange smukke billedmuligheder i myten, der jo handler om universelle temaer som kærlighed og også på mange måder hænger sammen med vand, forklarer Leon Träger og fortsætter med at fortælle, hvorfor det netop er blevet Under Byen, der er blevet sat til at lave musikken:

- Under Byen er et af Danmarks bedste og mest originale orkestre, og så har de tidligere givet udtryk for, at deres debutalbum "Kyst" i høj grad er inspireret af Århus havn. De spiller både live og har indspillet et soundtrack, man kan høre rundt om på de mange forskellige steder i havnerummet, "PortPolis" udspiller sig. Gruppens sangerinde Henriette Sennenvaldt spiller desuden den kvindelige hovedrolle i de filmoptagelser, der projiceres op i kæmpeformat forskellige steder på havnen.

De øvrige hovedaktører i PortPolis er filminstrukøtren Morten Lundgaard, skuespiller Frederik Nørgård, Lasse Hoile (digital billedkunstner), Maj Westberg, Pernille Bisggard og Theresa Himmer (arkitekter, ansvarlige for rumlige udtryk, infrastrukur og scenografi), Anders Holck (filmfotograf), grafiker Iben West (visuelt udtryk) og Panic Design Lab (PortPolis på internettet).

PortPolis afvikles 14., 15. og 16. maj kl. 21.45 og 22.30, og man finder vej til begivenheden ved at følge skiltningen på Europaplads. Der er gratis adgang. Læs mere på www.swung.dk.

Under Byen kan i øvrigt opleves ved en mere traditionel koncert i Musikhuset 29. maj som optakt til Spot 09-festivalen.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA