Nyhed

Spot 09-paneldebat: Syng på dansk - vælg korte ord

De store diskussioner udeblev, da fire fagfolk diskuterede dansk som musiksprog, men sprogprofessor bidrog med finurlige fakta

"Det engelske sprog har mange flere enstavelsesord - som love eller run - og det giver en fordel i rim og rytme," indledte sociolingvisten Steen Schousboe fra Københavns Universitet, da fire fagfolk diskuterede dansk kontra engelsk som musiksprog.

Men de store diskussioner udeblev, så mest overraskende i den halvanden time lange debat var Schosboe faktuelle oplysninger om det engelske sprog. "På dansk bøjes de få enstavelsesord ofte til et tostavelsesord, mens de engelske ofte forbliver enstavelsesord," sagde Schousboe og gav et eksempel på betydningen af dette.

"Uden at være musikekspert har jeg en fornemmelse af, at det er dejligt at få knald på det sidste ord i specielt den første linje - Der er et yndigt LAND - og det er lettere, når der er så mange enstavelsesord," sagde Schousboe, der også lyder titlen sproghistoriker med engelsk som speciale.


Derudover var der ikke stor uenighed om, at danskerne skal fortsætte med at synge på dansk, hvor Schousboe nok var den største fortaler, fordi det ofte lyder banalt, når danskere synger på engelsk.

At danske musikere i dag ofte vælger at synge på engelsk, skyldes ifølge lektor i musik Charlotte Rørdam Larsen ikke bare håbet om et internationalt gennembrud. "I 90’erne er dansk blandt andet fravalgt som musiksprog, fordi Dansk Folkeparti har taget patent på danskheden, og det vil man ikke identificeres med," sagde hun.

Dansk som bonderøvssprog
Det skyldes dog også globaliseringen og ønsket om at identificere sig med en subkultur, som man holder af. Derfor er det i dag stort set kun hiphopperne og nogle jyske troubadourer, der synger på dansk.


"Men dansk forsvinder ikke som sprog. Det bliver i stedet et bonderøvssprog, fordi der er mange vigtige ting, som man ikke kan diskutere på dansk, som for eksempel IT," sagde Schousboe.

Sangeren Kenneth Thordal har prøvet at synge på både dansk og engelsk og har noteret sig et par forskelle: "Når man synger på sit modersmål, bliver man nødt til at se sig selv i øjnene. Og på dansk får man geografien foræret. Man kan i det mindste fortælle, at rumskibene kan lande i Vestergade, men det skal man undgå, når man synger på engelsk. Man har en fælles referenceramme," sagde han.

"Det er også lettere at distancere sig, når man synger på engelsk. Dansk er fortsat vigtigt, fordi det er mit sprog og kan sige mig noget, som andre sprog ikke kan," mente den sidste paneldeltager, DR’s Jan Sneum.


Paneldiskussion: Dansk - Dead Or Alive, Radisson SAS, fredag

ANNONCE