x

Gypsy Queens and Kings: Kongeligt besøg på Amager

Gypsy Queens and Kings: Kongeligt besøg på Amager

Amager Bio og Mejeriet i Lund danner 18. og 19. februar rammen om et besøg fra en veritabel supergruppe af sigøjnere, eller roma’er, som den respektfulde betegnelse er for folket, der er spredt over hele Syd- og Østeuropa. Og som spiller noget af den mest smittende musik, man kan forestille sig.

Fanfare Ciocarlia fra Rumænien har i de sidste år turneret heftigt, og har udviklet et publikum, som totalt er faldet for det eklektiske miks af messingblæsere og rytmer af kraftigt orientalsk tilsnit. Dertil kommer Esma Redzepova fra Macedonien, som er divaen over dem alle, når det gælder romamusik, samt en række mindre kendte navne, blandt andet den ypperlige sanger fra Bulgarien, Jony Iliev. Eneste regulære smutter i showet synes at være den franske trio Kaloome, som spiller den særlige poppede gang flamenco, kaldet rumba flamenco, som et andet band af franske roma’er, Gipsy Kings, i sin tid scorede så markant med. Rent kommercielt altså.

Og selv om betegnelsen konger og dronninger reelt kun er en betegnelse, der passer på Esma Redzepova, og lugter af smart markedsføring fra det tyske pladeselskab Asphalt-Tangos side, så er det en sjælden slagkraftig gruppe, man har fået samlet. Ligesom de mange anmeldelser fra hele verden siden premieren i den rumænske hovedstad Bukarest i 2006 enslydende har berettet om et show af de mere usædvanlige. En slags Buena Vista Social Club fra Østeuropa.

Hvis man da altså ser bort fra det rædselsfulde franske flamencoorkester, der – bevares – glider ned, specielt når danserinderne Tantzica og Aurelia entrer scenen og omdanner det hele til den klassiske romafest omkring bålet.

Så er det, at man rives med – med øjne på stilke.

Moldavisk vidunder

Det er synd at sige, at den klassiske spillemandsmusik er populær i hjemlandet, hvor den konsekvent forbindes med den kommunistiske dikator Nicolae Ceaucescu, som var fra Wallachia, og derfor konsekvent krævede Taraf-bands i fjernsynet og til officielle events. Her er det mere en poppet version kaldet manele, der er det store hit med orkestre som Mahala Rai Banda.

Fanfare Ciocarlia kommer fra Moldavien i den nordlige del af landet og var indtil kommunismens fald hårdtarbejdende bønder. Gruppens absolutte midtpunkt og leder var indtil 2006 Ioan Ivancea, en gudefed klarinettist, der desværre bukkede under for kræft, ligesom orkestret fra det ludfattige Zece Prajini skulle til for alvor at høste frugterne af års hårdt arbejde. Så uden ham er det op til sønnen Oprica Ivancea at føre klarinettraditionen videre, ligesom der så sandelig er gods i den imponerende blæsergruppe anført af trompetisten Costica "Cimai" Trifan. Og man sige, at det seneste album, hvor alle roma-vennerne trådte til og hjalp, "Queens & Kings", i den grad giver respekt tilbage til Ioan, som ville have elsket at se den internationale romafamilie samlet.

Der er grund til at se frem til koncerterne. Her vil man kunne opleve Saban Bajramovic, den serbiske veteran fra Nis, der med over 70 år sammen med makedonske Esma Redzepova er en de gamle romastjerner fra dengang, Jugoslavien var et land. Eller den fede duet mellem Mitsou, den tidligere sangerinde fra det fede ungarske romaorkester, Ando Drom, og unge Florentina Sandu, som kommer fra Clejani i det sydlige Rumænien og er barnebarn til legenden Nicolae Neacsu (1924-2002), mangeårig leder af de berømte Taraf de Haidouks.

Ligesom der helt sikkert ikke vil være et øje tørt, når Fanfare Ciocarlia og Esma Redzepova tager fra med "Ibrahim" eller den relativt nye stjerne, bulgarske Jony Iliev, kører hittet "Mig Mig" fra hans glimrende album fra 2002, "Ma Maren Ma". Endelig er der den helt syge udgave af det gamle Steppenwolf-hit, "Born To Be Wild", som nogle måske vil huske fra Borat-filmen. Her går det over stok og sten i noget, der lyder som ska, og hvor den oprindelige sang fra "Easy Rider"-filmen synes lysår væk, mens latteren trænger sig på, og du øjeblikket efter hamrer derudad i punket pogo.

Der bliver fart på til en koncert, der bliver en fest og kan gå hen og blive en af de mere memorable.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA