x

Den danske afdeling af pladeselskabet MNW lukker

Den danske afdeling af pladeselskabet MNW lukker

Billede: Morten Larsen

At der er krise i pladebranchen, er en næsten lige så gammel nyhed, som at solen trods alt plejer at skinne en del om sommeren her til lands (absolut uden sammenligning, i øvrigt). Endnu et tegn på, at krisen kradser, kommer nu med lukningen af den danske afdeling af det svenske pladeselskab MNW.

MNW blev grundlagt i Sverige i 1969 som et alternativt selskab og udbyggede virksomheden i 80’erne med distribution af andre pladeselskaber. Denne distribution har gennem længere tid givet underskud, og MNW har derfor besluttet at afvikle denne del af virksomheden og dermed også selskabets kontorer i Oslo, Tampere i Finland og København. Sidstnævnte lukker 1. september.

- Tilbage er hovedkontoret i Stockholm med seks mand, der beskæftiger sig med deres svenske kunstnere (som Hell On Wheels, Fläskkvartetten og Thåström, red.), fortæller Michael H. Andersen fra den snart nedlagte danske afdeling, som på det seneste kun har bestået af to mand. MNW’s svenske kunstnere vil fremover blive distribueret i Danmark af Bonnier Amigo.

MNW’s danske afdeling åbnede i 1995 med distribution og startede i 2000 også som selskab med egne artister, bl.a. Kitty Wu, Martin Hall, Dear og Love Shop (billedet). I 2002 blev der dog skåret ned på aktiviteterne her, så Love Shop var eneste band tilbage, og de står nu altså uden pladekontrakt.

- Vi var ikke helt uforberedt på lukningen, for MNW skar jo kraftigt ned i Danmark sidste år, fortæller Love Shop-forsanger Jens Unmack til GAFFA.dk og fortsætter:

- Og de meldinger, vi har fået fra Sverige i den seneste tid, har også tydet på, at tingene ikke helt gik, som de skulle. Men vi fortsætter derudad. Vi har jo prøvet modgang før, f.eks. da vores bookingbureau Rock On gik konkurs sidste år i forbindelse med Wig Wam-fiaskoen, og hvor vi havde en masse penge i klemme. Hvilket vi i øvrigt stadig har, og vi har lige betalt en større advokatregning i den forbindelse. Vi er jo nærmest omgivet af død og undergang for tiden.

Har I planer om, hvad I vil gøre nu mht. fremtidige udgivelser? Der er jo mange halvstore kunstnere, der selv har startet egne pladeselskaber, f.eks. Nikolaj Nørlund.
- Det skal vi lige overveje. Det kunne være en mulighed, men med e t pladeselskab har man jo folk til at gøre de kontor-agtige ting, som ellers kan tage for meget tid fra det væsentlige, nemlig musikken, siger Jens Unmack og fortæller videre, at Love Shop endnu ikke - selvom fyringen ikke var helt uventet - har haft kontakt til andre selskaber.

Love Shops to seneste album, "Anti" (2001) og "National" (2003), der er udkommet på MNW, vil som svenske MNW’s øvrige artister fremover blive distribueret af Bonnier Amigo.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA