x

Jokeren klar med nyt album

Jokeren klar med nyt album

Det er ved at være længe siden, vi har hørt noget til Jesper Dahl alias Jokeren. Faktisk er det tre et halvt år siden, hans sidste album, "Gigolo Jesus" (med blandt andet hiitet "Godt Taget") udkom, og i den mellemliggende periode er det i høj grad L.O.C., der har indtaget rollen som Danmarks største rapper. 23. februar er Jokeren dog tilbage og klar med sit tredje soloalbum, der har fået titlen "Den Tørstige Digter". Allerede mandag den 19. januar udkommer den selvbiografiske single "Gå Væk" feat. Blæs Bukki (Balstyrko, Bikstok Røgsystem med flere, og videoen kan allerede nu ses på Jokerens MySpace-profil.
                          
Om "Den Tørstige Digter" siger Jokeren selv, at ”albummet er pro-liv, pro-kærlighed og pro-hiphop. Det er slut med at romantisere gangsterrap, og hyldesten af materielle goder er også forbi.” I stedet er kommet mere jordnære betragtninger såsom disse: ”Så længe der er penge til en kold fad / er jeg fucking ligeglad.” ("Endnu Mer Strøm").

Ifølge sit pladeselskab Universal har Jokeren siden sidst både været med til at give liv og har også set liv blive taget. Begge begivenheder har sat sine spor på den nye cd. Blandt andet får han stemmemæssig hjælp fra den tredobbelte far Peter Belli til at byde sin datter Chili velkommen til verden i "Hvad Far Siger."
 
I den helt modsatte boldgade mindes Jokeren i "I Blomster På Fortovet" en slagtning, der fandt sted for nogle år siden uden for hans eget vindue på Christianshavn: ”Mine homies lægger blomster på fortovet / dine homies lægger blomster på fortovet / hvornår fatter vi vi ikke opnår noget / så længe vi alle lægger blomster på fortovet”.
 
Jokeren har nu definitivt fået nok af romantiseringen af gangsterrap, og han er også træt af forherligelsen af våben og vold. ”Har man en hær for at gå i krig, eller går man i krig, fordi man har en hær? Hvis du er bevæbnet, skyder du folk på et eller andet tidspunkt”, udtaler Jokeren.
  
"Den Tørstige Digter" er indspillet hen over sommeren 2008 med følgende gæster: Maria Hamer fra r&b-trioen Juice (der brød igennem tilbage i slut-90'erne), Ataf, Yepha (fra UFO Yepha), Blæs Bukki, Cas samt Pato (Trolle//Siebenhaar med flere), og på producersiden med blandt andre Gabriel Flies, svenske Mango & Steff, finske MGI, Ezi Cut, Copenhaniacs, Sune Rose Wagner (ja, søreme), Nexus (Nik & Jays faste producere) og Buda & TOM (de sidstnævnte to er også kendt som Lulu Rouge).
 
Jokeren grundlagde sin rap-karriere i 1996 med nu hedengangne Den Gale Pose og udgav i 2003 sit første, meget roste soloalbum "Alpha Han". Hans samlede diskografi ser ud som følger.
 
Den Gale Pose:
Mod Rov (5 Svin, 1996)
Sådan Er Reglerne (Warner Music, 1998)
Mod Rov (Warner Music, 1998)
Definitionen Af En Stodder (Warner Music, 2001)
Lir Og Leftovers (2cd-opsamling) (Warner Music, 2005)
 
Jokeren:
Alpha Han (EMI Music, 2003)
Gigolo Jesus (Universal Music, 2005)
Gigolo Jesus (ny version) (Universal Music, 2006)
Den Tørstige Digter (Universal Music, 2009)

Den litterært orienterede Jokeren udgav i 2003 også sine dengang samlede udgivne rap-tekster og nogle dengang hidtil uudgivne rap-tekster i bogform i form af "Storby-Stodder".


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA