x

Ljud udgiver tidlig dansk elektronika

Ljud udgiver tidlig dansk elektronika

Den århusianske forening Ljud har specialiseret sig i koncerter og pladeudgivelser med nicheorienterede kunstnere fra ind- og udland inden for både rock, elektronisk musik, hiphop og meget mere. Nu står Ljud bag en ambitiøs cd-udgivelse med nogle af Danmarks første elektroniske musikere, der hermed kommer på cd for første gang. "Pioneers – The Beginning Of Danish Electronic Music" er titlen på cd'en, der udkommer 21. februar. Cd'en indeholder eksempler på noget af den tidligste danske elektroniske musik, fra årene 1960–1978.

Ikke helt overraskende er den i de senere år genopdagede og meget omtalte Else Marie Pade at finde på cd'en, men den byder også på værker af Jørgen Plaetner, Bent Lorentzen, Gunner Møller Pedersen, Fuzzy, Svend Nielsen og Svend Christiansen. I alt 13 værker af de syv komponister, renset og digitaliseret.

Ljud præsenterer selv cd'en som "elektronisk musik, fra dengang elektronisk musik faktisk var farligt". Cd-bookletten indeholder interviews med seks af de syv elektro-pionerer, hvor de fortæller om deres værker. Kun Jørgen Plaetner er ikke interviewet, da han døde i 2002. Endvidere rummer bookleten også en introduktion til den danske elektroniske scene de første år, det elektroniske udstyr i perioden og den elektroniske musiks baggrund og forfædre.

Første nummer på cd’en er Jørgen Plaetners "Continuo" fra 1960, og cd’en slutter med Danmarks første helt igennem digitale værk, Svend Christiansens "Pyramids" fra 1978. Derimellem finder man værker, der forgriber noise og ambient. Herunder musik der, længe før sampleren blev opfundet, udelukkende udgøres af stumper af andre indspilninger. Der er også hybridformer med behandlet slagtøj og violin og ren syntetisk musik. Albummet byder også, med Ljuds egne ord, på "en rejse ind i pianoets uforudsigelige indre" samt spoken word møder elektro med digteren Jørgen Gustava Brandt (der døde i 2006) tilbage fra 1963.

Ljuds hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA