x

EU forlænger rettighederne for indspilninger

EU forlænger rettighederne for indspilninger

I USA har indspillende kunstnere siden 1998 haft rettigheder til deres indspilninger i 95 år efter deres udgivelse. I Europa har grænsen hidtil været 50 år, men det bliver der nu lavet om på, idet et udvalg i EU-parlamentet nu har besluttet sig for at forlænge rettighedsperioden.

Rettighederne indebærer, at kunstneren inden for den nu 95 års lange periode modtager royalities for fremførelse, salg og digital distribution af det pågældende værk. Forlængelsen af rettighederne sigter blandt andet mod at forhindre, at musikindspilninger, der er ældre end 50 år, distribueres frit på internettet.

EU's beslutning er en sejr for det internationale musikforbund IFPI, der har kæmpet for at få rettighedsperioden udvidet. De udtaler til The Times, at udvalgets beslutning "viser, at parlamentarikere anerkender behovet for at promovere og værne om europæisk kultur". Kritikere hævder imidlertid, at de nye regler fortrinsvis vil gavne de store internationale pladeselskaber, der systematisk har opkøbt rettighederne til musikindspilninger fra det 20 århundrede. Som modvægt har EU-parlamentet tilføjet en bestemmelse om, at 20 procent af de nye indtægter vil gå til en fond, der er øremærket til baggrundsmusikere.

De indspillende kunstneres rettigheder må ikke forveksles med komponistrettigheder, der varer indtil 70 år efter komponistens død.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA