Nyhed

Københavnske spillesteder får økonomisk hjælp

Nødstedte spillesteder får nu hjælp fra Københavns Kommune med en akut krisepakke på 3,9 millioner, men det er ikke nok, mener spillestederne

De danske spillesteder har i længere tid kunnet mærke finanskrisen tæt ind på kroppen, men nu skrider Københavns Kommune til handling og donerer 3,9 millioner til de mest trængte spillesteder.
 
Spillesteder som Vega, Culture Box og Jazzhouse, der alle har oplevet en nedgang i økonomien, er ifølge folkene bag krisepakken alle oplagte bud på koncertscener, der kan få tildelt økonomisk bistand. Vega har eksempelvis i det første kvartal haft en tilbagegang på 25 procent i baromsætning og har i denne uge været nødsaget til at fyre 65 medarbejdere, selvom spillestedet ifølge direktør Peter Sand ikke har en dårlig koncertdrift.

Pengene i krisepakken kommer fra Københavns Kommune, der har lagt dem til side fra de ubrugte midler fra 2008. Ud af de 400 millioner kroner, der er blevet til rådighed, skal nogle bruges til blandt andet børneområdet, og 3,9 millioner er blevet afsat til de københavnske spillesteder. Nu skal det så besluttes hvilke spillesteder, der skal hjælpes økonomisk. Kulturordfører Simon Strange fra Socialdemokraterne udtaler til GAFFA, at pengene hurtigt vil komme ud til de nødlidende spillesteder:

- Det er besluttet, at pengene skal bruges. I dag skal vi snakke med kunstrådet om nogle retningslinier for, hvordan de skal bruges, og vi skal have drøftet det med vores musikudvalg. Så vælger vi sikkert spillestederne på baggrund af det på næste møde den 14. maj, hvor pengene vil blive udbetalt. Det er en akutpakke.

Simon Strange mener, at de nødlidende spillesteder især oplever en krise, da de er sårbare over for nedgangstiderne, når de ikke har nogen egenkapital og ikke er til for at tjene penge. Han mener dog ikke, at beløbet er højt nok, og håber på at få kulturministeriet til at give lige så meget:

- Mit håb er at presse ministeriet til at løfte deres del af det også, så det ender med, at vi giver lige store beløb. Vi har taget det første skridt med den her krisepakke, og så skal de også følge trop og bakke op om dem, og så er vi oppe i et leje, hvor økonomien faktisk kan se sund ud igen på spillestederne.

Direktør for Vega, Peter Sand, glæder sig over, at Københavns Kommune sætter fokus på kriseramte spillesteder som hans eget, men mener heller ikke, at det annoncerede beløb på 3,9 millioner er nok:

- Jeg glæder mig på vores vegne, og jeg glæder mig især på hele branchens vegne. Men jeg efterlyser stadigvæk, at det her kommer op på en agenda på et lidt højere niveau med et strategisk sigte. Jeg mener ikke, at problemerne er løst med de indikationer, som jeg har på en hjælpepakke.

De 3,9 millioner er ifølge Peter Sand ikke engang nok til at redde Vegas egen økonomi på længere sigt, og gætter på at en krisepakke skulle være på et sted mellem 10 og 15 millioner kroner for at have nogen reel effekt på de københavnske spillesteders problemer. Derudover er selve ideen med en hjælpepakke ifølge Vegas direktør i det hele taget ikke en langsigtet løsning:

-Jeg savner i den grad, at der er en direkte dialog mellem de implicerede parter, hvor man går ind og kigger på, hvordan det her kunne ændres. Det er lidt for banalt bare at komme med en check og så betragte problemerne som værende løst.

Indtil nu har Vega fyret 65 af deres 250 timeansatte medarbejdere, som ifølge Peter Sand bliver betragtet som det sidste element, som ledelsen på spillestedet kan gøre, før de bliver nødsagede til at lave en reduktion i deres faste stab. Om den endelige krisepakke forbliver på de annoncerede 3,9 millioner kroner er stadig uvist, men de regionale spillesteder i København efterspørger samtidig en mere langsigtet løsning på deres økonomiske problemer, som hjælpepakken ikke kan løse.

ANNONCE