x

11 trampet til døde til festival i Marokko

11 trampet til døde til festival i Marokko

Hovedstaden Rabat har den seneste uge været vært for en antal koncerter under det fælles navn, Mawazine. Her blev et antal internationale og marokkanske kunstnere præsenteret i et miks, der både viste det bedste inden for nordafrikansk og arabisk musik og også præsenterede store navne fra popmusikken. Blandt de optrædende var Stevie Wonder, Kylie Minogue, Alicia Keys, de arabiske divaer Samira Said (Marokko) og Warda (Algeriet), den azerbaidjanske mestersanger Alim Qasimov, qawwalisangeren Saif Ali Saif fra Pakistan, rai-stjernen Khaled, det blinde par fra Mali, Amadou & Mariam og mange, mange andre. Et særdeles varieret program af pop og world, som vanen tro foregik på en række scener.

På det nye Hay Nahda-stadion havde op mod 70.000 set den populære lokale sanger og violinist, Abdelaziz Stati og var på vej mod udgangen, da et hegn gav efter for presset, og der udbrød panik. I det efterfølgende kaos blev fem kvinder, fire mænd og to børn trampet til døde, mens en række andre kom til skade.

Ulykken skete lige skete lige efter midnat lørdag nat, og ifølge GAFFAs kilder i Rabat bar sikkerhedspersonalet på stadion et stort ansvar, eftersom de havde lukket langt flere ind, end der var plads til. Samtidig med koncerten med Stati afholdtes en koncert i bydelen Souissi, hvor Stevie Wonder lukkede festivalen, og her var der den ro og værdighed, som ellers altid har været normen til festivaler i Marokko.

Ud over at være forfærdeligt for ofrene og deres efterladte, så er det en utroligt synd for arrangørerne og marokkansk musikliv generelt. Der afholdes hvert år en stor mængde festivaler, hvor stilen er, at sponsorer - som typisk er teleselskaber som Meditel og tv-stationer som den marokkanske 2M og TV5 fra Frankrig - står bag de stadigt mere ambitiøse programmer, som så for det meste er gratis folkefester for alle. Ud over festivalen i Rabat kan nævnes Festival of Sacred Music i Fez i starten af juni, Festival d'Essaouira senere i juni, samt festivalerne i Agadir og Casablanca.

Den oprindelige model har været den årlige festival i Essaouira, som hvert år siden 1997 har samlet et stort publikum. GAFFAs kilder i Marokko forventer dog ikke, at ulykken vil få konsekvenser for de øvrige festivaler, som er planlagt denne sommer, inklusive den i Essaouira, som afholdes fra 25. til 28. juni.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA