x

Søren Rasted fylder 40

Søren Rasted fylder 40

I dag fylder Søren Rasted 40 år. Rasted må trods sin relativt unge alder allerede siges at være en af Danmarks mest succesfulde popsangskrivere nogensinde. Først og fremmest på grund af sin rolle som en af de to sangskrivere i Danmarks kommercielt mest succesrige danske popnavn nogensinde, de for nyligt genopstandne Aqua.

I Aqua skrev og skriver Søren Rasted sangene sammen med Claus Norreen, ligesom de to spiller keyboard og programmerer. De to har skrevet og spillet musik siden teenageårene og skrev blandt andet musikken til børnefilmen "Frække Frida" fra 1989.

Det helt store gennembrud kom dog, da de i 1994 sluttede sig sammen med sangeren Lene Nystrøm og sangeren og rapperen René Dif og skabte dance-pop-gruppen Aqua. Aqua singledebuterede i 1996 med "Roses Are Red", fulgt op af "My Oh My", der bægge hittede pænt i Danmark. Det helt store gennembrud kom dog først i 1997 med singlen "Barbie Girl", debutalbummet "Aquarium" og de efterfølgende singler "Candyman (Lollipop)", "Doctor Jones" og "Turn Back Time". Alle blev globale kæmpehits, og "Aquarium" havde i 2002, fem år efter sin udgivelse, globalt solgt omkring 17 millioner eksemplarer ifølge Politikens Rockleksikon.

I 2000 udgav Aqua opfølgeren "Aquarius", hvorfra især "Cartoon Heroes" og "Around The World" blev pæne globale hits. Det samlede pladesalg var dog noget lavere end for "Aquarium"-albummet, cirka fem millioner.

I 2001 meddelte Aqua overraskende, at de ville holde pause på ubestemt tid, midt i arbejdet på deres tredje album. Kort forinden var Søren Rasted blevet gift med Lene Nystrøm, som han siden har fået to børn med.

Vidt forskellige projekter

Søren Rasted fortsatte med andre musikalske projekter af vidt forskellig karakter. I 2002 skrev han sange sammen med Sort Sol til deres opsamlingsplade "Circle Hits The Flame - Best Off" og til vinderen af årets Popstars-talentshow, Jon Nørgaard. I 2004 udgav han under aliaset Lazyboy albummet "Lazyboy.tv", et engelsksproget album med en usædvanlig blanding af pop og spoken word-sekvenser, der blev et mindre hit i ind- og udland.

I 2007 sprang han ud som sanger og sangskriver i duoen Hej Matematik sammen med sin nevø Nicolaj Rasted på kor og keyboard. Duoen fik store hits med singlerne "Gymnastik" og "Centerpubben" og i 2008 med debutalbummet "Vi Burde Ses Noget Mere" og singlerne "Du og Jeg" og "Walkmand".

I 2007 annoncerede Aqua, at de blev gendannet, i første omgang i forbindelse med Grøn Koncert-turnéen i 2008. I 2009 har de fortsat med at give koncerter, ligesom de på mandag den 15. juni udgiver albummet "Greatest Hits" med gruppens største hits og tre nye numre. Det ene af disse, singleforløberen "Back To The 80's", er allerede blevet et stort hit herhjemme.

Søren Rasted har også skrevet førstesinglen til årets danske X Factor-vinder Linda Andrews, "Det Bedste Til Sidst". En sang, der i øvrigt førte til en del beskyldninger om, at sangen mindede for meget om Kate Bush-nummeret "Running Up That Hill". Søren Rasted har dog afvist kritikken med kommentaren, at det er næsten umuligt at skrive en sang, der ikke minder om noget, man har hørt før et eller andet sted.

I GAFFAs julinummer, der er på gaden 25. juni, kan du i øvrigt læse et stort interview med Aqua.

GAFFA ønsker tillykke!

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA