x

Musiikki & Media lørdag

Musiikki & Media lørdag

Lørdag her i Tampere begyndte imidlertid i den mere seriøse ende. Et "pan-skandinavisk" panel forsøgte at finde svar på at gøre Skandinavien til ét samlet musikmarked, hvad man næppe kan kalde det nu. Fra en lokal synsvinkel gik bekymringen på, at det ofte er lettere at sælge finske bands i Tyskland eller Holland end i Danmark eller Sverige.
Panelet havde dansk deltagelse v/Niels Lindgreen/DKB Motor, og snakken kredsede især om at afdække de mekanismer, som har bragt popknægtene i The Rasmus til stor succes internationalt – og i alle skandinaviske lande undtagen Norge. Mediernes rolle var også til debat. Flere paneldeltagere påpegede, at man hellere kigger mod England eller USA end i sin egen skandinaviske baghave. Well, i denne weekend gør vi GAFFA.dk så finsk, at vi snart burde åbne et sauna-forum.

Poolparty med bagslag
Mere end 50% af det finske musikmarked bæres af lokale navne. Poko Records er et selskab med en årelang tradition for disse navne, og tidlig lørdag aften bød de til to unplugged showcases ved hotellets pool. Ville Leinonen spillede amerikansk inspirereret rock, og det meget unge pigeband Nerdees gav prøver på deres sangskrivning a la Cranberries. Gruppen var klart urutineret live, hvilket især blev tydeligt til deres koncert ved fuld lydstyrke senere på aftenen.
Dresscode til festen? Invitationen sagde "fri bar til alle i badetøj", og stemningen blandt de 30-40 fremmødte var afgjort, øh utvungen. Imidlertid havde Poko Records' egne repræsentanter valgt at ignorere dresscoden, hvilket gav bagslag – mest for en fuldt påklædt PR-pige ved navn Susanna, gæt selv hvordan...

Showcase på sodavand
De to sammenhængende spillesteder Pakkahuone & Klubi lagde lokaler til hele otte halv-times showcases. Daisy spillede talentfuld indierock, men en overgang troede jeg virkelig at den energiske mandlige forsanger havde gang i et Suede-cover. Radrama er Finlands svar på Outlandish og tydeligvis meget populære. Negative er en flok helt unge knægte, hvis debut "War Of Love" er tæt på en guldplade. Unge tilhængere camperede to døgn uden for bygningen for at få en god plads! Meget energisk sceneshow (GAFFAs udsendte tipper, at de har brugt Guns N'Roses korreograf og stylist), okay, men musikken var en kliché så stor som albumtitlen, ren 80'er-glamheavy, med få formildende originalindfald.
Negatives koncert foregik i den store sal, Pakkahoune, og det siger en del om målgruppen (og om den finske bevillingslovgivning), at lokalerne var delt af et lille havehegn med Coca-Cola-bar på den ene side og stærkere sager til salg på den anden! "Smugling" af drinks fra den ene side til den anden var strengt forbudt!
Paleface er et checket hiphop-outfit med meget originale backingtracks. De har udgivet et rigtig godt album, som sagtens kunne gøre sig udenfor Finland. Killer er endnu et populært hitband, med en stærk forsangerinde. Havde et par rigtig gode numre, men som helhed tyndt.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA