Nyhed

Grav et hul i jorden på Roskilde

Opdateret: Happening-kunstneren Uwe Max Jensen inviterer til interaktiv kunstinstallation på Roskilde Festival

Nyheden fra i formiddags opdateret med kommentarer fra Uwe Max Jensen og Esben Danielsen

Den århusianske happening-kunstner Uwe Max Jensen er kendt for at tisse i en skulptur på kunstmuseet Aros i Århus, for at tisse op ad en gavl og for i en uge kun at bruge toilettet på museet på førnævnte Aros, når han var trængende. Ligeledes har han stjålet vand fra Peblingesøen i København til værket "sørøver", ligesom han har nedgravet et billede af Statens Museum for Kunsts tidligere leder Allis Helleland og udstillet sin mor på kunstmuseet Trapholt. Alt sammen i performance-, installations- og konceptkunstens tjeneste.

Nu inviterer Uwe Max Jensen så årets Roskilde Festival-gæster til at deltage i en ny happening. Nemlig til at grave et hul på campingområdet og flytte jorden ind på selve festivalområdet, hvor jorden skal danne et bjerg ved chillout-området ved Lounge. Hullet på campingområdet vil stå tilbage som et monument over publikums indsats. Sammen vil hullet og bjerget udgøre det interaktive kunstværk "Hullet og Bjerget".

Umiddelbart kunne man fristes til at tro, at "Hullet og Bjerget" var et vaskeægte mediestunt fra Uwe Max Jensens side, men den er god nok. Festivaltalsmand Esben Danielsen udtaler til GAFFA:

– Vi synes, Uwe Max Jensens idéer er så tilpas skæve og vanvittige, at vi bad ham lave noget på dette års festival. Det er dog hans egen idé med at grave et hul og lave et bjerg, men vi synes, idéen passer meget godt til festivalen, hvor vi gerne vil gøre publikum aktive. Og vi lavede faktisk noget lignende for nogle år siden, hvor publikum skulle grave et hul med nogle plasticskovle, som man så skulle skubbe en betonblok ned i. Og det blev en stor succes. Faktisk måtte vi flere gange fylde hullet op, fordi publikum gravede for hurtigt.


Uwe Max Jensen fortæller til GAFFA:

– Det er jo lidt usædvanligt, at jeg bliver opfordret til at lave noget happening-orienteret, men det er jeg blevet her, og det er jeg glad for. Jeg ville gerne lave noget, som kunne inddrage publikum.

Symboliserer det noget specielt, at man skal grave et hul i jorden og bygge et bjerg?


– Nej, egentlig ikke, ud over at det jo er en transformationsproces. Når der sker noget et sted, så sker der noget et andet sted, forklarer Uwe Max Jensen, som tilføjer, at der kan graves fra søndag den 28. juni klokken 10 og til og med festivalstart torsdag den 2. juli klokken 17. Der kan graves fra et område på 5 x 5 meter, som i øvrigt er bevogtet, så eventuelle hærværksmænd ikke fylder hullet til igen. Al den opgravede jord vil blive opsamlet og flyttet hen til det nye bjerg i en container. Festivalen stiller dog også trillebører til rådighed til mindre transportopgaver fra hullet til omtalte container.

– Når bjerget er færdigt, kan folk jo bruge det til en udsigtsplads. Så er det jo spændende, hvor højt bjerget bliver, slutter Uwe Max Jensen.

ANNONCE