x

Oh Land får Kronprinsparrets Stjernedryspris

Oh Land får Kronprinsparrets Stjernedryspris

Som vi tidligere har fortalt, har Kronprinsparrets Kulturpris ændret en smule karakter i år. Der bliver nu uddelt flere priser, og vinderne bliver offentliggjort på forhånd.

Den store kulturpris på 500.000 kroner går, som tidligere nævnt, til cellisten Andreas Brantelid. Men fremover vil Kronprinsparret overrække to nystiftede Stjernedryspriser, som vil blive uddelt hvert andet år til to danske talenter inden for kunst og kultur.

Stjernedryspriserne 2009 tildeles sangerinden Nanna Øland Fabricius alias Oh Land og fotografen Joakim Eskildsen, og med æren følger en check på kroner 50.000,- til hver.

Oh Land alias Nanna Øland Fabricius, født 1985, har en baggrund som balletdanser, men går nu på elektroniske linje på Det Jyske Musikkonservatorium i Århus og albumdebuterede i efteråret 2008 med det roste album "Fauna". Et album, som siden har skaffet hende en kontrakt med det amerikanske pladeselskab Epic, der blandt andet udgav Michael Jacksons mest kendte albums, heriblandt "Thriller".

Prisuddelingen finder sted lørdag den 19. september i DR Koncerthuset og sendes live på DR P2 og i DR2, og musikprogrammet er nu også offentliggjort. Programmet kommer til at stå i prismodtagernes tegn. Aftenens vært bliver Mikael Bertelsen, og programmet vil bestå af en rytmisk og klassisk musikdel. I den rytmiske del kan seerne og publikum i salen nyde Tina Dickow, sidste års modtager af Kulturprisen, og prismodtageren Oh Land, som i aftenens anledning vil spille sammen med DR UnderholdningsOrkestret. I den klassiske del vil årets Kulturprismodtager Andreas Brantelid fremføre Elgars Cellokoncert - det værk, han som 14-årig debuterede med som solist. Det vil han gøre sammen med DR SymfoniOrkestret under ledelse af den amerikanske dirigent, James Gaffigan. Herudover vil han spille med den herboende armenske pianist Marianna Shirinyan.

De Kulturelle Stjernedryspriser tildeles i ulige år to innovative, yngre danske kunstnere.

Stjernedryspriserne gives som en anerkendelse til to yngre danske kunstnere, der har udvist mod til at gå nye veje inden for deres kunstneriske genre, som har været innovative og kompromisløse i deres kunstneriske udforskning.

Modtagerne af Stjernedryspriserne skal have gjort sig bemærket på den kunstneriske scene, og være kunstnere, som man fortsat forventer meget af.

Prismodtagerne udpeges af Kronprinsparret efter indstilling fra en rådgivende komité.

Prisen kan deles mellem flere personer, der i fællesskab har skabt kunstneriske præstationer.

Stjernedryspriserne er hæderspriser og kan ikke søges.

Den rådgivende komité for Kronprinsparrets Kulturpris 2009 er som følger:
    Kunsthistoriker og forfatter Hans Edvard Nørregård-Nielsen
    Forfatter, cand. phil. Bo Green Jensen
    Operachef Kasper Holten
    Journalist og anmelder Dorte Hygum Sørensen
    Journalist Peter Thygesen
    Musiker Chris Minh Doky
    Hofchef Per Thornit
    Instruktør Per Fly (tidligere prisvinder)
    Billedkunstner Olafur Eliasson (tidligere prisvinder)
    Skuespiller Sonja Richter (tidligere prisvinder)
    Musiker Tina Dickow (tidligere prisvinder)

Der er endnu billetter til showet i salg hos DR Butikken og på BILLETnet tlf. 70 15 65 65 eller billetnet.dk


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA