x

Thomas Blachman udgiver jazzalbum

Thomas Blachman udgiver jazzalbum

Thomas Blachman har været vidt omkring, siden han første gang mødte jazzen som teenager. Han har skrevet, spillet og produceret et hav af album, har skrevet en bog og har ikke mindst været storskrydende dommer i X Factor. Nu går jazztrommeslageren tilbage til sit musikalske udgangspunkt, men forsøger samtidig at forny den danske jazzscene med sit nye orkester, der går under navnet The Pulse.

- De bedste rytmegrupper spiller puls og ikke tempo. Det er en eller anden form for fremdrift, hvor der opstår noget, som er langt væk fra det dér symaskine-agtige ideal i dansk jazz, hvor rytmegruppen spiller i et fikseret og ufarligt beat. Og det mener jeg er noget, som er uhyre sjældent.

The Pulse sammenføjer jazzen fra 50'erne og 60'erne med mantra-lydende vokaler fra Thomas Blachman og bassisten i gruppen, Daniel Franck. Albummet The Pulse lyder på den måde både tilbageskuende og samtidig ganske nyt, hvilket Blachman er meget stolt af.

- Det er en kombination af det hørte og det uhørte. Det er i hvert fald ikke hørt før på denne her måde. Desuden er det helt tørt produceret uden rumklang og al den æstetik, som har kedeliggjort jazzen siden 80'erne. Det er mere fysisk, og det er lige i skallen, fortæller han om den første udgivelse fra jazzgruppen.

Første gang Thomas Blachman var med på en jazzudgivelse, var det med gruppen Page One i 1988, hvor han også eksperimenterede med genrerne ved at tage elementer fra den klassiske musik ind i jazzen. Siden har han bevæget sig rundt i mange andre genrer og er blandt andet blevet prisbelønnet for sit arbejde med Caroline Hendersons album "Cinemataztic" i 90'erne. Men Blachman finder stadig den største glæde i den håndspillede jazz, der fører ham tilbage til sine musikalske rødder.

- Det er en form for nysgerrighed, der minder mig om nålen, der første gang rammer vinylpladen. Der er en masse håb i den her musik, der siger "gør det, du har lyst til" og "skid på autoriteter". Der var et eller andet fuldstændigt barndoms-cowboy-agtigt over den første gang, jeg mødte jazzmusikken, da jeg var 16 år.

Albummet med The Pulse udkommer den 5. oktober.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA