Nyhed

L.O.C. og Suspekt danner ny gruppe

Under navnet Selvmord tager gruppen den ulykkelige kærlighed og selvets forandring under tidløs behandling

Den danske musikscene står over for en premiere, som nok skal få både kritikere, kolleger og tilhørere til at spidse ører. Samlet under navnet Selvmord finder man nemlig L.O.C., medlemmerne af Suspekt - Rune Rask, Emil Simonsen og Andreas Duelund - samt komponist, musiker og producer Jonas Vestergaard.

De fem medlemmer har arbejdet sammen på kryds og tværs i mange år, og det, at de er gået sammen i en gruppe, er sket ganske naturligt. Så småt er de gået i gang med at brygge lidt musik sammen, mens de har arbejdet sig hen imod et fælles udtryk. Samarbejdet har fungeret uden videre, og inden for det seneste år har tingene så taget fart. Så meget, at gruppen vil sætte en dato for udgivelsen af deres selvbetitlede debut - den 16. november.

På samme måde, som man typisk siger "én dag ad gangen", helliger medlemmerne sig gruppen et år ad gangen, hvor de medvirkende ikke vil optræde under de navne, de ellers er blevet kendt under - og som publikum til gruppens koncerter skal man ikke forvente at høre hverken L.O.C.- eller Suspekt-numre.

Med et navn som Selvmord er det oplagt at antage, at musikken og de tilhørende tekster vil skildre diverse liflige måder selv at ende sine dage her på jord. Gør man det, tager man ikke desto mindre grueligt fejl. Det er nemlig et ganske filosofisk og metaforisk funderet navn, der tager sit udgangspunkt i selvets forandring i mødet med kærligheden og det, der må gives afkald på i parforholdets navn. Som Rune Rask har formuleret det: En mands selvmord starter det øjeblik, han bliver forelsket i en pige.

I længden bliver parforholdet noget lort
GAFFA mødte gruppen i Tabu-studiet på Gammel Kongevej, hvor blandt andet det noget pessimistiske syn på kærligheden blev uddybet.

Andreas: - Selv hvis det lykkes dig at finde den eneste ene, så har du altså været forbi ti andre, som ikke var den eneste ene. Så vores musik handler overvejende om ulykkelig kærlighed. Det er bagsiden af medaljen, der kommer til udtryk.

Hvad er så det positive, som I har undladt at udtrykke?
Liam: - Jamen, det har vi vist også udtrykt - på et enkelt nummer, haha! Så det passer jo meget godt. Der er ti numre og ét, der er positivt!
Rune: - Det er jo dér, hvor man møder pigen, ikke? Dér kan du selvfølgelig godt lide hende. Og så kommer alt lortet. Sådan er det jo.
Liam: - Det er de ting, der har været interessante. Den lyserøde sky er måske ikke lige så tiltalende at skrive om. Men i forhold til ordet "selvmord", så er det jo den filosofi, at det at være i et forhold, hvor man skal arbejde for det og gå på kompromis - det er jo også at give afkald på sig selv i en eller anden form. Så tager man jo lidt livet af den person, man er, inden man går ind i et forhold. Uanset hvor smuk tosomhed end er, så er det stadig et afkald på bare at være sig selv.

Hvem ville man være, hvis man ikke gav afkald på nogle ting og indgik de her kompromiser?
Liam: - Jamen, det er jo ikke fordi, man bliver skizofren og får en ny karakter, når man bliver forelsket. Men der er en hel masse ting, der ændrer sig, og man får nogle andre værdier. Det kan godt være, man starter ud med at være 17, og så handler det bare om at komme i bukserne på hinanden, men jo ældre man bliver, jo mere handler det om at bygge en fremtid med den person. Og derved giver man selvfølgelig afkald på den, man var tidligere i livet.

Forsøget på at skabe noget tidløst
Når etablerede navne sætter sig sammen og laver noget, som I gør nu, er der fra starten et forspring, der gør at, folk vil synes, det er interessant, hvor godt det så end er. Hvordan har I det med at have det forspring?
Liam: - Vi er meget påpasselige med det. Og det er derfor, vi ikke er ude at lave L.O.C.- og Suspekt-ting, for det er ikke det, det handler om. Der er selvfølgelig en fordel i, at folk har interesse i, hvad vi laver, men det skal være fordi musikken siger dem noget. Vi kunne jo sagtens have rendt rundt det sidste år og råbt og skreget, at "nu kommer det snart!". Men vi vil meget hellere lade det stå for sig selv.

Hvad håber I på at gøre med den her gruppe, som I ikke allerede har gjort i jeres respektive karrierer?
Andreas: - At lave noget nyt. At prøve at drive tingene et andet sted hen, end de har været før.
Rune: - Vi kunne ikke bare blive ved med at køre rundt i den samme rille.
Liam: - Hvis det skulle blive ved med at være sandfærdigt, så skulle vi have et nyt udtryk. Vi kan jo ikke lægge det bag os, som vi hver især har lavet før, men vi tager det et stykke videre. Jeg tror ikke, man kan definere det genremæssigt - det er rap, men det er musikken jo ikke. Rune og Jonas har taget nogle skridt væk fra den traditionelle måde at lave beats på.
Emil: - Vi har prøvet at lave noget, der stikker ud af den kasse, hvor folk siger "det er hiphop!". Noget, der favner bredere og er lidt mere tidløst.

I er ikke selvpromoverende på den måde, som man i hiphop godt kan være. Er det et bevidst valg?
Liam: - Jeg tror, det kommer i takt med, at vi jo skal skrive om det samme og mene det samme med det, vi skriver - på trods af, at vi er tre, der skriver. Det er nogle følelser og observationer, vi har til fælles. Der er jo ikke noget sjovt i at høre tre forskellige menneskers syn på, hvordan de selv synes, at de er de sejeste! Så vi har skullet finde et eller andet i os selv, og det går også i spænd med tidløsheden i musikken. Derfor er der heller ikke nogen sange, der handler om den nye telefon fra Nokia, eller hvor seje vi er. Jeg tror, vi er nogle af de få folk inden for hiphop, som ikke sidder og fortænker sig i, hvad alle de andre laver. Og det tror jeg er grunden til, at vi har opnået det, vi har.

Radioprogrammet MusikNu har gruppen i studiet i dagens udsendelse, så stil ind på P3 mellem klokken 14 og 16. Den første single slippes officielt løs på mandag, og den bærer navnet "Råbe Under Vand". Den kan desuden høres allerede nu på www.selvmord.nu.

ANNONCE