x

Nekrolog: Mercedes Sosa (1935-2009)

Nekrolog: Mercedes Sosa (1935-2009)

Det er en af de helt store sydamerikanske stjerner, som gik bort i de tidlige morgentimer. Mercedes Sosa døde efter lang tids nyreproblemer, og det er et tab af dimensioner, netop som verden igen var blevet særdeles opmærksomme på denne gigant og hendes musik.

Mercedes Sosa var født ud af folkemusikken og blev eksponent for den stil, som kaldes Nueva Cancion. Hun var elsket ikke bare i Argentina, men også over hele Sydamerika, hvor hun gav stemme til masserne, som ikke blev hørt.

Sosa var på fra sin tidligste ungdom. Hun stammede fra Tucumán, en provins i den nordvestlige del af det store land, og hun var mestiz, altså halvt indianer og halvt europæisk - i det her tilfælde af fransk afstamning. Den bare 15-årige Mercedes vandt en sangkonkurrence, og herfra gik det slag i slag.

Sangerinden debuterede i 1959, men slog afgørende igennem i 1965. Hun var oprindelig en tilhænger af Peron, der tre gange var præsident i Argentina, men han blev styrtet ved et militærkup i 1955. Mercedes blev dog snart mere venstreorienteret og var i alle de svære år en markant stemme mod diktaturet og det dramatiske højdepunkt kom, da hun i 1979 blev arresteret på scenen i La Plata og måtte søge i landflygtighed.

Tre år senere vendte hun tilbage i triumf på trods af, at militæret stadig sad ved magten. Deres styre kollapsede dog i forbindelse med Falklandskrigen mellem England og Argentina, og derefter forlod Mercedes Sosa ikke sit elskede land. Hun ville i løbet af sin karriere samarbejde med mange verdensstjerner, lige fra operastjernen Pavarotti til den brasilianske sangstjerne Milton Nachimento.

Nye generationer fik mulighed for at lære Mercerdes Sosa at kende, da hun i 2005 udsendte det stærkt roste album, Corazon Libre. Ligesom hun var aktiv til det sidste, trods svær sygdom. Tidligere i år kom de to album, Cantora 1 & 2.

Det er en sej dame, der er gået bort til morgen. Æret være hendes minde.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA