x

Dj Mr. Magic død af hjerteslag

Dj Mr. Magic død af hjerteslag

Den amerikanske dj Mr. Magic, født John Rivas, døde 2. oktober af et hjerteslag. Han blev kun 53 år gammel.

Mr. Magic var den første til nogensinde at få et radioprogram, der kun spillede rap-musik på en kommerciel radiostation. Det blev første gang sendt i 1983, under navnet Rap Attack på WBLS-FM i New York.

Mr. Magic blev hurtigt kendt som en hård kritiker, der havde det med at sige præcis, hvad han mente om nye rappere og deres udgivelser. Han har blandt andet sagt om den ellers succesfulde rap-gruppe Public Enemy, at de ganske enkelt skulle holde op med at indspille musik. Han havde også en vane med at smadre lp'er sendt ind af håbefulde rappere, direkte i æteren. Programmet selv blev forsøgt stoppet kun et år efter, at det startede. WBLS' ledelse håbede, at de ved at stoppe programmet kunne sørge for at rap aldrig blev mainstream. Mr. Magic sagde nej til den forfremmelse, han blev tilbudt og gik til radiostationen WHBI, der ikke havde samme skrupler som hans tidligere arbejdsgivere.

Magics kontante udmeldinger startede et stykke hip-hop-historie, "The Bridge"-fejden, som foregik mellem rap-kollektivet fra Queens kaldet Juice Crew, og rap-kollektivet fra Bronx kaldet Boogie Down Productions, i midt-firserne og start-halvfemserne. Fejden handlede i store træk om hvor hip-hop oprindeligt begyndte, og det var ikke pæne ting, de to lejre havde at sige om hinanden. I de senere år er det dog kommet frem, at grunden til fejden var, at Mr. Magic havde afvist et udspil fra Bronx-rapperen Scott La Rock.

Mange af de store rappere har refereret til dj'en in homage. En af de største må være afdøde 2pac Shakur, der nævner ham i nummeret "Old School" fra albummet "Me Against The World" (1995). Notorious B.I.G. nævner også Mr. Magic som en inspirationskilde i nummeret "Juicy".

Han har været radiovært helt op til 2002, og ejere af playstationspillet Grand Theft Auto 3: "Vice Cities" har måske hørt ham som dj og vært på bilradioernes "Wildstyle Pirate Radio".

Interesserede kan læse mere om Mr. Magic og den tidlige hip-hop krig "The Bridge Wars" på det engelske Wikipedia, hvor der er skrevet meget grundige, og meget lange artikler om begge dele.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA