x

Roskilde giver pris til verdensmusikken

Roskilde giver pris til verdensmusikken

The Roskilde Festival World Music Award. Det er navnet på en ny pris, som bliver præsenteret på WOMEX, den store messe, konference og festival for verdensmusik, som foregår i København fra 28. oktober til 1. november. Prisen er på hele 30.000 euro - cirka en kvart million kroner -  og vil blive overrakt af overborgmester Ritt Bjerregaard ved det store afslutningsarrangement søndag den 1. november. Det er endnu uvist, hvem der vil modtage prisen, som foreløbig vil blive uddelt i de tre år, hvor festivalen afholdes i København.

Den nye pris er rettet mod organisationer i den tredje verden, som laver et specielt arbejde for at berede vejen for børn og unge, der vil have en karriere indenfor musikken. Prisen støtter specifikt lokal musik, og er derfor en modsætning til kommercielle interesser.

Prisen bliver helt konkret givet af Roskilde Festival Charity Society, og den er helt i tråd med det arbejde, som WOMEX selv står for, og som har udvirket en årlig specialpris til kunstnere. Den specielle WOMEX-pris har de senere år gået til Andy Palacio (1960-2008) og Ivan Durán fra Garifuna-kulturen i det mellemamerikanske land Belize og sidste år til deling mellem Muszikás, det legendariske ungarske ensemble og det finske Sibelius Akademis Folkemusik Departement.

Ikke overraskende har Roskildes verdensmusikalske ildsjæl, Peter Hvalkof, en finger med i spillet her. Som bagmand for den årlige satsning på verdensmusik til Roskilde Festival, er denne her pris hjerteblod for ham:

"I mange år har vi haft den fornøjelse, at præsentere verdensmusik for et stort publikum på Roskilde Festival. Derfor er det en selvfølgelig ting for os at bruge den gode lejlighed til at give noget tilbage. Og derfor har vi skabt denne pris", udtaler Peter Hvalkof.

Prismodtageren bliver fundet på baggrund af anbefalinger fra Roskilde Festival, WOMEX og EFWMF, et europæisk forum for festivaler, der præsenterer verdensmusik. Det er i øvrigt ikke muligt at søge om prisen.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA