x

Pladeselskab bestak tysk videokanal

Pladeselskab bestak tysk videokanal

Ifølge det anerkendte tyske nyhedsmagasin Der Spiegel har den tyske afdeling af det multinationale pladeselskab Universal betalt den tyske videokanal Viva, Tysklands største af slagsen, for at vise videoer med selskabets kunstnere.

Mere præcist skulle Universal have betalt Viva 50.000 euro for hver video, Universal fik med i kanalens "newcomer rotation" i perioden oktober 2002-oktober 2003. Selskabet skulle videre have betalt Viva 20 eurocent for hvert album solgt med de pågældende kunstnere, lovet bands, selskabet skrev kontrakt med, visninger på Viva, samt på forhånd aftalt med Viva, hvilke kunstnere selskabet skulle indspille videoer med. Viva skulle også have foreslået en lignende aftale med et andet internationalt selskab, EMI, som imidlertid afviste tilbudet.

Universal afviser ethvert kendskab til den hemmelige aftale. Den internationale sammenslutning af uafhængige pladeselskaber, Impala, udtaler i en pressemeddelelse, at samarbejdet er stærkt umoralsk og konkurrenceforvridende, og at det vækker mindelser om 50’ernes amerikanske fænomen "payola", kendt fra især radio-dj’en Alan Freed, som blev bestukket af pladeselskaberne for at spille bestemte plader, og afsløringen af dette – som man i øvrigt kan læse mere om i Per Reinholdt Nielsens bog "Rebel & Remix" – blev enden på hans karriere.

Impala skriver videre, at de mange fusioner blandt de multinationale pladeselskaber – senest mellem Sony og BMG – formodentlig vil forværre situationen med lignende aftaler og dermed gøre det endnu sværere for mindre pengestærke, men ikke nødvendigvis mindre musikalsk veludrustede pladeselskabers kunstnere at få ørenlyd i medierne.



Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA