x

Pearl Jam og R.E.M. støtter lukning af Guantanamo-fængslet

Pearl Jam og R.E.M. støtter lukning af Guantanamo-fængslet

En sammenslutning kaldet The National Campaign To Close Guantanamo har nu fået støtte fra adskillige musikere. Ifølge BBC News er mange af dem er vrede over, at deres musik tilsyndeladende er blevet brugt som tortur-værktøj, til at skræmme fanger, eller sørge for at de ikke kan sove, hvilket er imod international lovgivning om menneskerettigheder. I en udtalelse til pressen siger R.E.M.:

"Vi har brugt de sidste 30 år på støtte sager, der beskæftiger sig med fred og retfærdighed. At finde ud af at nogle af vores venners musik muligvis er blevet brugt som et led i tortur-taktikker, uden deres viden og accept, er forfærdeligt. Det er anti-amerikansk, punktum."

Andre artister, der har tilsagt sagen deres støtte, er for eksempel Rage Against The Machine, Jackson Browne, Steve Earle, Roseanne Cash, Billy Bragg, Bonnie Riatt og altså Pearl Jam og R.E.M. På vegne af kampagnen har the National Security Archive i Washington søgt om indsigt i hemmeligtstemplede sager, der omfatter brugen af høj musik som tortur. Der er allerede offentliggjort en rapport i 2008 om musik brugt som tortur af en fange ved navn Mohamedou Ould Slahi. Han var en fange på Guantanamo, der mente, at musik var forbudt, og ifølge rapporten blev han udsat for gentagne afspilninger af sangen "Let The Bodies Hit The Floor" af Drowning Pool under afhøringer, for at stresse ham.

Ifølge National Security Archive skulle sange af AC/DC, Britney Spears, The Bee Gees, Marilyn Manson være brugt i denne musik-tortur. Ifølge et brev fra CIA til Jayne Hockery fra New Yorks center for menneskerettigheder og global retfærdighed skulle musikken i føderale fængsler udelukkende bruges til at afholde fanger fra at kommunikere, og maskere lyd i fængslerne. En talsmand fra CIA, George Little, udtaler også i forbindelse med den aktuelle sag, at musikken udelukkende var af sikkerhedsårsager, ikke "som straffemetode".

Præsident Barack Obama lovede i sin valgkamp at lukke Guantanamo, men det har vist sig at være lettere sagt end gjort, for den republikanske opposition stiller sig på hælene over tiltaget, som partiet af princip altid har været stærkt imod. Hvorvidt en eventuel sag om musikalsk tortur skulle gøre en forskel, må være tvivlsom, men opbakning fra kendte er vel altid godt.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA