x

Tom Waits fylder 60

Tom Waits fylder 60

I dag fylder den amerikanske sanger, sangskriver og pianist Tom Waits 60 år.

Tom Waits blev født i Pomona i Califorien som søn af to skolelærere. Faren havde skotsk-irske rødder og moderen norske. Forældrene blev skilt, og den unge Tom rejste ofte til Mexico med sin far, der underviste i spansk, og det var blandt andet i Mexico, at han fik interesse for musikken. Tom lærte at spille klaver på naboens klaver og fik begyndte som teenager at spille på en klub i San Diego. Senere flyttede han til området Echo Park ved Los Angeles, hvor også musikere som Glenn Frey fra Eagles, Jackson Browne og Frank Zappa boede, og han begyndte at spille på L.A.-klubben The Troubadour. Her videreudviklede han sine sange, der var inspireret af jazz, folk og music hall- og vaudeville-traditionen.

I 1971 skrev Tom Waits kontrakt med manageren Herb Cohen, og i 1972 signede han med pladeselskabet Asylum. I 1973 udgav han sit debutalbum "Closing Time", der fik gode anmeldelser. Flere af sangene blev siden fortolket af mere kendte kunstnere som eksempelvis Eagles og Tim Buckley, og Waits' stjerne var langsomt, men støt stigende. Hans fjerde album, "Small Change" fra 1976, blev hans på det tidspunkt største succes, der blandt andet nåede ind på den amerikanske top 100-hitliste og indeholdt sangen "Tom Traubert's Blues (Four Sheets To The Wind In Copenhagen)", også kendt som "Waltzing Matilda", der er blevet en klassiker.

Siden har Tom Waits udgivet en lang række album, der har manifesteret ham som en af de mest markante amerikanske sangere og sangskrivere. Waits er kendt for sin dybe og hæse stemme, og i en periode var han dybt alkoholiseret, men han har de sidste mange år været på vandvognen.

I slutningen af 70'erne havde Waits et højprofileret forhold til den unge singer-songwriter Rickie Lee Jones, om hvem han senere har udtalt: "Jeg troede, at JEG havde et alkoholproblem". I 1980 giftede han sig med manuskriptforfatteren Kathleen Brennan, som han siden har arbejdet sammen med om sangskrivningen. Parret har tre børn.

Tom Waits har skrevet musik til en lang række film og har også haft en stribe filmroller, blandt andet i film som "Down By Law", "Short Cuts" og "Coffee And Cigarettes". Han har også arbejdet med teatermusik, blandt andet til forestillingen "Woyzeck", som blev uropført på Betty Nansen Teatret i København i 2000.

Tom Waits turnerede flittigt i de yngre år, men senere har hans turnéer været færre og kortere. Den seneste var "Glitter And Doom"-turnéen i 2008.

Tom Waits' seneste album er liveudgivelsen "Glitter And Doom", der udkom 23. november i år. Hans seneste studiealbum er den tredobbelte "Orphans" fra 2006.

GAFFA.dk ønsker stort tillykke.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA