x

Pladeselskaber sagsøges for systematisk piratkopiering

Pladeselskaber sagsøges for systematisk piratkopiering

Ifølge canadisk lovgivning har det i fleres år været muligt for pladeselskaber at vente med at spørge om lov til at bruge kunstneres musik og samtidig vente med at betale for brugen af musikken, hvis bare det bliver skrevet op på en form for "venteliste". Et stort antal musikere mener nu, at pladeselskaberne har misbrugt denne ordning og har derfor sagsøgt hele Canadian Record Company Association (CRIA) for milliarder af dollars.

Flere og flere kunstnere, heriblandt Bruce Springsteen (billedet), Beyoncé og arvingerne til Chet Bakers ophavsrettigheder, har tilsluttet sig sagsanlægget, som ifølge danske nyhedsside Comon.dk løber op i seks milliarder dollars eller 28 milliarder kroner.

Problemet er opstået, eftersom pladeselskaberne aldrig har kigget på den såkaldte "pending liste", hvor kunstnernes sange er opført, hvis ikke selskaberne har villet betale. Listerne er lavet til, at man på et senere tidspunkt kan få lov til at benytte sangen og betale for brugen – en situation, der ifølge det danske IFPI ikke kan forekomme med dansk lovgivning. Nu har antallet af numre på listen i Canada, som ikke er blevet betalt for, overskredet de 300.000 sange.

Comon.dk skriver, at der blandt andet står i sagsøgernes anklage: "Pladeselskabernes opførsel bliver sat i relief af deres egen strikse og nådesløse håndhævelse af ophavsretten over for kunderne," hvilket peger på den dobbeltmoral, som gennemsyrer brugen af pending listen. Anklagen lyder derfor på, at pladeselskaberne systematisk har piratkopieret musikken.

Den canadiske jura-professor Michael Geist skriver på sin blog om den store ophavsretssag i landet:

"Det er nok tættere på virkeligheden at kalde 'pending listen' for en 'vidnesbyrd om ophavsretskrænkelse', da hver sang på listen er en indrømmelse fra pladeselskaberne om, at de har brugt en sang uden at spørge om lov og uden at betale en øre for det."

I alt skylder de canadiske over 50 millioner canadiske dollars svarende til 230 millioner danske kroner til musikerne, men erstatningen, som kunstnerne nu kræver, er i retssagen sat op til det astronomiske milliardbeløb.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA