x

Peter Gabriel fylder 60

Peter Gabriel fylder 60

Den engelske sanger, sangskriver, multiinstrumentalist, pladeselskabsdirektør, velgørenhedsforkæmper og meget mere Peter Gabriel fylder i dag lørdag den 13. februar 60 år - to dage før han udsender sit seneste album, "Scratch My Back".

Peter Gabriel blev født i en musikinteresseret middelklassefamilie i Chobham i Surrey, England og begyndte at spille klarinet som barn. I 1963 blev han indrulleret på kostskolen Charterhouse, hvor han i 1967 startede bandet Genesis sammen med sine skolekammerater Tony Banks, Anthony Phillips, Mike Rutherford og Chris Stewart. Genesis debuterede i 1969 med det relativt poppede, lettilgængelige album "From Genesis To Revelation", men udviklede sig hurtigt til et mere symfonisk orkester med lange, komplekse numre, såvel som korte, intermezzo-agtige sange, samtidig med at gruppens turnéer udviklede sig til veritable udstyrsstykker med farvestrålende kostumer og visuelle efffekter, med Gabriel som det naturlige fokus. Alt dette kulminerede på dobbeltalbummet "The Lamb Lies Down On Broadway" fra 1974 og den efterfølgende turné, men da denne var slut året efter, annoncerede Peter Gabriel, at han forlod Genesis, blandt andet grundet spændinger internt i bandet. Gruppen fortsatte med Phil Collins, der i 1970 var kommet til som trommeslager, som sanger.

Peter Gabriel indledte herefter en solokarriere, begyndende med et selvbetitlet album i 1977 i en lidt mindre symfonisk stil end Genesis, men dog stadig med masser af musikalske detaljer. Fra debutalbummet blev "Solsbury Hill", en sang inspireret af Gabriels brud med Genesis, et pænt hit. Gabriel udgav herefter tre titelløse album i 1978, 1980 og 1982 og forfinede stadig sit musikalske udtryk, blandt andet med tydeligere inspiration fra verdensmusikken, ikke mindst i brugen af slagtøj, samt med anvendelse af den mest moderne musikteknologi. De fire album er også kendt som henholdsvis "Car", "Scratch", "Melt" og "Security", for de tre førstes vedkommende inspireret af deres covers, mens sidstnævnte er navngivet efter den amerikanske udgaves titel. Undervejs fik Gabriel pæne hits som "Games Without Frontiers", "I Don't Remember," "Biko" (alle fra det tredje album) og "Shock The Monkey" og "I Have The Touch" (fra det fjerde album). Album tre og fire er også udgivet i tysksprogede udgaver.

Kæmpehit med Lanois

I 1985 udgav Peter Gabriel for første gang filmmusik, til Alan Parkers "Birdy". I 1986 udgav han det både lettilgængellige og meget gennemarbejdede album "So", som blev et kæmpehit og indeholdt hitsinglerne "Sledgehammer", "Big Time" og "Don't Give Up", sidstnævnte en duet med Kate Bush, der også sang kor på to numre på hans tredje album. "Sledgehammer" og "Big Time" blev i øvrigt ledsaget af avancerede, animerede musikvideoer, som var banebrydende på deres tid. "So" var produceret i samarbejde med Daniel Lanois (U2, Brian Eno og senere Bob Dylan og mange flere) og præsenterede markante gæstesolister som Youssou N'Dour og Laurie Anderson (sidstnævnte dog kun på cd- og kassettebåndsudgaven).

I 1989 udgav Gabriel musikken til Martin Scorseses kontroversielle film "The Last Temptation Of Christ", for hvilket han modtog sin første Grammy. I 1992 udgav han det meget personlige album "Us", inspireret af kriser i privatlivet. Albummet gav ham yderligere to Grammyer, for videoerne til singlehittene "Digging In The Dirt" og "Steam". Også dette album var co-produceret af Daniel Lanois.

Herefter udgav Gabriel ikke ny musik i otte år, men vendte i 2000 tilbage med musikken til showet "OVO" fremført i Londons Millennium Dome med ham selv og en række gæstesangere, blandt andre Neneh Cherry, Paul Buchanan (The Blue Nile) og Elizabeth Fraser (eks-Cocteau Twins, Massive Attack).

I 2002 udgav Gabriel et nyt soloalbum, igen med en kort titel, "Up". Albummet indeholdt (endnu) længere sange end vanligt hos Gabriel, hvor sange af fem-seks minutters længde er hverdagskost. "Up" skabte ingen singlehits, men fik dog fine anmeldelser og har solgt pænt.

I 2008 udgav Gabriel albummet "Big Blue Ball" bestående af optagelser fra 1991, 1992 og 1995 med en stribe markante gæster, blandt andre Sinéad O'Connor, Tim Finn (Crowded House) og Natacha Atlas.

15. februar 2010, to dage efter sin 60 års fødselsdag, udgiver Peter Gabriel så sit seneste album, "Scratch My Back". Albummet består, helt usædvanligt for Gabriel, udelukkende af coverversioner af så forskellige kunstnere som David Bowie, Paul Simon, Bon Iver, Arcade Fire og Radiohead og indspillet med et stort orkester.

Verdensmusik og velgørenhed

Ved siden af sin egen musikalske karriere har Peter Gabriel i mange år været dybt engageret i musik fra ikke-vestlige kulturer. I 1980 var han medstifter af organisationen WOMAD, der blandt andet arrangerer verdensmusikfestivaler verden over. I 1989 stiftede han pladeselskabet Real World, der ud over hans egne plader har udgivet musik med kunstnere som senegalesiske Youssou N'Dour, den nu afdøde pakistanske sanger Nusrat Fateh Ali Khan og somaliske Maryam Mursal, der i øvrigt i en årrække boede i Gjellerupparken i Århus. I 1992 var han medstifter af non-profit-organisationen WITNESS, der dokumenterer overgreb på menneskerettigheder gennem videooptagelser. I 2006 blev han tildelt den såkaldte "Man of Peace"-pris, der uddeles af tidligere modtagere af Nobels Fredspris.

I 2009 modtog Peter Gabriel den prestigefyldte svenske Polar Music Prize på en million svenske kroner.

Peter Gabriel ejer også Real World Studios i Box, Wiltshire, England, hvor hans seneste mange plader er indspillet, ligesom det er blevet benyttet af kunstnere som Oasis, New Order og Kylie Minogue. Danske Saybia miksede deres 2004-album "These Are The Days" i studierne.

Peter Gabriel er gift for anden gang og har i alt fire børn, to fra hver af sine ægteskaber. En af hans døtre, Melanie, har i en årrække været korsanger i hans liveband.

Peter Gabriel har givet koncert i Danmark gentagne gange, senest på Danmarks Smukkeste Festival i Skanderborg i 2007. En koncert, som GAFFAs anmelder tildelte de maksimale seks stjerner.

GAFFA ønsker Peter Gabriel stort tillykke med dagen!

 

Peter Gabriels hjemmeside

 

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA