x

Stig Kreutzfeldt fylder 60

Stig Kreutzfeldt fylder 60

Billedet: Jens Rugsted og Stig Kreutzfeldt (th.)

I dag fylder Stig Kreutzfeldt, den ene halvdel af den succesfulde duo Rugsted Kreutzfeldt, 60 år.

Stig Kreutzfeldt spillede som barn klarinet, men kom som teenager med i teenagegruppen Lollipops. I 1970 fik han smag for musikproduktion og teknik og arbejdede, med base i Sweet Silence-studiet, som tekniker og producer for blandt andre Cat Stevens, Ringo Starr, Bifrost og C.V. Jørgensen på de succesfulde plader "Storbyens Små Oaser" og "Vild I Varmen".

I 1977 mødte Kreutzfeldt bassisten Jens Rugsted i forbindelse med arbejdet på Anders Koppels album "Aftenlandet Og Regnbuefuglen". Det sagde bang rent musikalsk, og de to besluttede at fortsætte samarbejdet. I 1979 udgav de deres selvbetitlede debutalbum med Kreutzfeldt som leadvokalist og Rugsted som bassist og korsanger, ligesom de selv betjente en række andre instrumenter. Desuden fik de hjælp fra folk som trompetisten Palle Mikkelborg og trommeslageren Kasper Winding. Teksterne var skrevet af blandt andre Dan Turèll.

Debutalbummet bød på poleret pop-rock med inspiration fra amerikansk vestkystrock og tekster langt fra tidens socialrealisme. Albummet fik en blandet modtagelse, men solgte dog rimeligt og gav mindre hits i form af "Jeg Ved Det Godt" og "Sad I Parken".

Gruppens andet album, "2" fra 1981 blev i første omgang et mindre hit, men efter en tv-optræden i DR's "Spil Op" i april 1981 eksploderede salget, og et stort hit blev også "3" fra 1982. Imidlertid blev gruppens efterfølgende turné en fiasko og måtte aflyses, og gruppens fjerde album, "Jorden Kalder" fra 1984 blev heller ikke nogen succes. Herefter gik parret hver til sit. Kreutzfeldt vendte tilbage til sit producerarbejde for blandt andre Anne Linnet, Lis Sørensen, Brødrene Olsen (blandt andet på Melodi Grand Prix-sejren "Smuk Som Et Stjerneskud") og mange flere, mens Rugsted helligede sig en karriere som både studie- og livemusiker, musikpædagog og producer. Blandt andet producerede han Kayas succesrige debutalbum fra 1991.

I 2006 blev Rugsted-Kreutzfeldt gendannet til en række koncerter, og i 2007 udgav de deres samlede værker i et bokssæt, ligesom de flere gange de senere år er draget ud på turné. Også i 2010 har de en stribe koncerter linet up og har faktisk allerede taget hul på dem.

GAFFA ønsker Stig Kreutzfeldt stort tillykke med dagen!

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA