Apparatjik: Vores plan var at blive skiløbere i verdensklasse

Apparatjik: Vores plan var at blive skiløbere i verdensklasse

Den 1. februar udgav Apparatjik deres debutalbum, "We Are Here". Det skete uden de store råb og skrig, som musikbranchen ellers ofte ynder at udstøde, når et nyt album skal promoveres over for alverdens potentielle købere. I stedet valgte gruppen en beskeden udgivelse via eget selskab, og det har indtil nu kun været muligt at bestille albummet via apparatjik.com.

De fire medlemmer er ganske garvede herrer i musikbranchen og tæller således Jonas Bjerre fra Mew, Guy Berryman fra Coldplay, Magne Furuholmen fra A-ha samt Martin Terefe, der blandt andre har produceret for Yusuf (Islam aka Cat Stevens), Jason Mraz og Teitur.

Tidligere har Jonas Bjerre fortalt GAFFA, at han oprindeligt mødte Magne Furuholmen i Moskva, hvor de begge skulle spille koncerter. De to kom så godt ud af det, at de holdt kontakten, og senere mødte Bjerre så Guy Berryman, der i forvejen kendte Furuholmen.

Det første, der kom ud af samarbejdet, var nummeret Ferreting, der er med på albummet Songs For Survival, som blev udgivet i efteråret i forbindelse med en BBC-dokumentar om stammefolk ved Amazon-floden, hvortil nummeret var åbningstema.

Det første nummer opstod på baggrund af idéer, som medlemmerne sendte frem og tilbage over nettet. Derefter mødtes de og indspillede det på en enkelt aften i et studie i København, og sidenhen blev det så mikset i London. Efterfølgende har gruppen indspillet i Furuholmens studie i Norge.

Ved GAFFAs gentagne forsøg på at interviewe gruppen i forbindelse med "We Are Here" har de fire medlemmer insisteret på kun at give svar som et samlet hele, lige så vel som de ynder at være bevidst kryptiske – eller tilstræbt vittige, eller blot irriterende, afhængig af hver enkelt læsers litterære og humormæssige præferencer.

Om den diskrete udgivelse af albummet knyttes følgende kommentar:

– Diskrete?! Diskrete?! Der er ingen diskretion i Apparatjik. Strategi, ja. Vi er så strategiske, at det bliver helt selvdestruktivt. Enhver strategi, vi benytter os af, er perfekt designet til at gøre det af med andres kedelige strategier. Vi ville hellere lade være med at lave musik end at opgive vores strategier. Strategier er den eneste måde at føle sammenhold på, når man ikke er sammen.

Ved spørgsmålet om, hvorvidt nogle medlemmer tog mere initiativ end andre til dannelsen af gruppen, lyder svaret således:

– Ja, alle tog mere initiativ end alle andre. Oprindeligt var vi tiltrukket af hinanden, men det er gået over. Vores plan var at finde sammen og blive skiløbere i verdensklasse. Men så gik det hele galt.

At medlemmerne fra Mew, Coldplay og A-ha kunne være fans af hinandens bands synes sandsynligt. Om det er tilfældet, afslører Apparatjik (ikke) her:

– De største bands har de største fans. Det er noget, vi har lært. Der er mange fans, der aldrig finder et band, der er lille nok til dem. Vi er det band. We are here.

Om hvad de synes om andre såkaldte "supergrupper" konstaterer Apparatjik blot, at de elsker alt, der er super!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA