x

Vinylen vinder frem

Vinylen vinder frem

Cd-salget daler, og digitale filer vinder frem. Sådan har det været længe, men samtidig oplever vinylmediet en renæssance, og flere kunstnere udgiver deres musik på alle tre formater. Nogle tager skridtet videre, og fjerner endda cd'en helt fra deres repertoire.

Da Kashmir for nylig udsendte albummet "Trespassers," var der også en særlig feinschmekerudgave at finde i butikkerne. En 180 grams vinyl, trykt i bare 1000 eksemplarer. Den delikate specialudgivelse var populær, og snart måtte et nyt oplag trykkes.

Endnu mere populære er nok originaltrykkene af Malk De Koijns albums, "Smashhit In Aberdeen" og "Sneglzilla." Begge plader har i årevis kunnet erhverves i ny og næ til den pebrede pris, et samlerobjekt ofte sættes til. I februar genoptrykte man dog pladerne i 500 eksemplarer hver, og de blev revet væk i en sådan grad, at de to aldrende albums dumpede lige ind på den danske top fyrre.

Peter Valentin fra Rock Hard Power Spray udsender snart sit soloprojekt Complicated Universal Cum. Under dette navn præsenterer han et kompromisløst støjrock-album, der kun vil udkomme digitalt og på vinyl, og her favner kunstneren det gammeldags medies særegenhed. Pausen, der vil opstå, når man skal op og løfte støvdækslet, flytte armen, og vende pladen, er en bevidst og essentiel del af værkets helhed.

Marketingsdirektør hos Sony Music Danmark, Claus Thune, ser også skivernes æstetiske værdi som grundlaget for mediets stigende succes.

"Det er bemærkelsesværdigt, at vi parallelt med den øgede efterspørgsel efter digital musik oplever en stadigt voksende gruppe, som også køber vinyler. Det giver os indikation på, at auraen omkring det fysiske værk stadig betyder meget for mange mennesker."


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA