Nyhed

Gasolin' 3-coveret er genbrug

Med hele tre kunsttyverier i et cover er Gasolins ”3” en spændende del af dansk rockhistorie

For nylig kårede P4s lyttere det mest mindeværdige danske cover i 50 år. Gasolins "3" var den sikre vinder foran Steppeulvene, Kim Larsen solo og Nephew, samt bandets egen plade "2".

Nogle vil måske mene, at netop Steppeulvene ville gøre sig godt på et frimærke, men kåringen af "3" som det mest mindeværdige har affødt en graven og en undersøgen af coverets historie. KPN.dk's Uffe Christensen har i en artikel opsummeret den farverige historie bag pladeomslaget og kan fortælle, at det udvalgte cover stjæler fra hele tre andre kunstværker.

Fortællingen om "3" starter i 1950 hos den amerikanske kunstner Art Frahm. Han havde skabt sig en levevej gennem den særlige "Camp" kunststil, hvor virkemidlerne er dårlig smag og tyk ironi. Han er i særlig grad kendt for de trusseløse pin-up-piger, men har også lavet reklamer for blandt andre Coca Cola. Pigen på Gasolin's cover stod oprindeligt alene ved et busstoppested på en hvid baggrund.


Den danske kunstner Tage Hansen så Art Frahms plakat, og tog sig den frihed at tage pigen væk fra stoppestedet, og i stedet placere hende på en sporvognstrafikeret gade i San Francisco. Baggrunden tog Tage Hansen fra en plakatreklame for flyselskabet TWA – et kunstværk, skabt af amerikaneren David Klein, en af datidens mest respekterede reklametegnere i USA.

Tage klippede TWA-plakaten til i kanterne, satte Frahm-pigen på, og snart prydede værket væggen på værtshuset Andy's Bar i København. I en sen nattetime vadede københavnerdrengene i Gasolin' så ind på baren, så billedet, og faldt for det. Tage Hansens amerikanske reklamesammensurium indfangede tilsyneladende gruppens udtryk, og snart var kunstværket på vej rundt i hele landet, i form af coverarten på landets mest populære bands tredje plade. 23 år efter Art Frahms pin-up pige så dagens lys, stod hun pludselig i allandsens ungdomshybler og pladeforretninger.

I 1973 var der ikke den samme hysteri omkring rettigheder som i dag, og ingen har faktisk nogensinde taget sig af at kreditere eller honorere hverken Art Frahm eller David Klein. Gassernes pladeselskab modtog dog efter udgivelsen en henvendelse fra Tage Hansen, der gjorde opmærksom på, at værket var hans, og at han gerne tog sig betalt for gruppens brug af det. Han var dog yderst beskeden, og bad kun om et par eksemplarer af pladen til sine børn.


I år markerede radiostationen P4's lokalkanaler så deres halvtreds års jubilæum med kåringen af det mest mindeværdige cover. Tage Hansen og Gasolin' gik med sejren, og nu udkommer coveret så i 80.000 frimærkehæfter. Før det kan lade sig gøre, skal Post Danmark dog ud og shoppe rettigheder.

"Motivet har en fantastisk historie, og vi er i øjeblikket ved at undersøge alle rettigheder. Vi har således allerede fået kontakt med malerens Tage Hansens to børn, og vi er ved at undersøge rettighederne omkring Art Frahm," fortæller Lene Reipuert, frimærkechef ved Post Danmark til KPN.

Planen er, at frimærket er på hylderne 28. april.


ANNONCE