x

José González – Sveriges nye stille stjerne

José González – Sveriges nye stille stjerne

Det engelske ord "Veneer" kan oversættes til fernis eller tynd, ydre skal. Men musikken på José González’ debutalbum af samme titel omgiver sig nu heller ikke ligefrem med unødigt stads. Den 24-årige svensker klæder netop sine sange i florlette og nærmest gennemsigtige gevandter, som giver frit udsyn til kroppen på hans elegante singer/songwriting. "Veneer" er 11 sange i klassisk Nick Drake-tradition, kun holdt på plads af José González’ meget levende, akustiske guitarspil. Men trods det enkle og tyste udtryk gik albummet nummer to på den svenske albumhitliste i efteråret, kun overhalet af R.E.M.s best of-opsamling. Og for nylig blev der sat trumf på, da José González modtog en Grammy i Sverige for bedste nye navn.

– Jeg overvejede flere gange at invitere folk med på percussion, tangenter eller andet, men der endte med kun at være en trompetist inde over. Og når jeg ser tilbage på det, er jeg glad for, at jeg holdt fast i det nedbarberede. Fokus ville være forsvundet, hvis jeg havde brugt strygerarrangementer. Det er der så mange andre, der gør, så det var rart at gøre noget andet, fortæller José González, der selv er lige så spinkel og naturlig som musikken. Selvom hans minimale lydbilleder ikke ligefrem er skræddersyet til radioen, tog især Sveriges P3 godt imod ham. Kanalen spillede flittigt nummeret "Heartbeats", som er et cover af en sang fra det svenske band The Knive. Kombineret med over 70 koncerter over hele Sverige gav det for alvor hul igennem til det brede publikum.

Bevidst uklare tekster
José González’ folk-påvirkede sange lægger sig op ad en tradition med stor vægt på det lyriske, og i den minimale iscenesættelse træder ordene endnu tydeligere frem. Alligevel er det nu ikke her, tyngdepunktet ligger.

– Jeg har brug for tekster for at synge, men jeg ser ikke mig selv som poet. Der er faktisk nogle sange på pladen, hvor jeg ikke har det så godt med teksterne. Nogle af dem, jeg skrev for år tilbage, er ikke så ... well, gode. De føles lidt for svenske, siger han og fortsætter:

– Jeg forsøger at lave musik, som føles meget naturlig og ikke virker påklistret. Derfor skriver jeg tekster, som ikke dealer med specifikke begivenheder eller hændelser. Jeg forsøger at lave dem uklare og svævende, så den generelle stemning i musikken trænger tydeligere igennem. Nogle af teksterne er bare få linjer, jeg gentager. Samtidig vil jeg gerne have, at musikken udtrykker en slags melankoli med håb. I modsætning til mange andre singer/songwritere, som er meget dystre.

Mellem Sverige og syden
José González har argentinske forældre, men er både født og opvokset i Sveriges næststørste by Göteborg. Som teenager spillede han i diverse punk- og hardcorebands, inden postrocken mod slutningen af 90’erne greb fat i ham. Men han begyndte at spille guitar allerede som barn, da hans far gav ham en bog med Beatles-akkorder og en bog med bossanova-klassikere. Næsten 20 år senere er netop mødet mellem disse to musikkulturer en del af fascinationen ved "Veneer". Men modsætningen mellem den narrative, nordiske folk-tradition og den mere rytmisk funderede latin er nu ikke så stor, når det kommer til stykket.

– Det er rigtigt, at latinsk musik er mere rytmebaseret. Men i Latinamerika er det faktisk meget normalt med singer/songwritere, også tekstligt. De finder på meget lange historier og komponerer musik til dem. Man lægger nok bare ikke så meget mærke til ordene heroppe, fordi de færreste i Norden forstår sproget, mener José González, som selv har hentet meget inspiration hos den cubanske singer/songwriter Silvio Rodriguez.

De rene, nøgne sange på "Veneer" lyder nu mere af klar og kølig, skandinavisk vinterluft end af latinamerikansk middagshede, selvom de diskrete solstrejf ikke er til at tage fejl af. José González er en stille stjerne med øje og øre for dramaet i det små. Dogme-æstetikken har for længst fundet vej til musikkens verden.

José González spiller i aften til Klub Revolver-arrangementet på Rust i København sammen med de danske retro-rockere The Blue Van. Superheroes-sanger og producer Thomas Troelsen er dj.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA