x

Pumpehuset-leder vil have mere verdensmusik i medierne

Pumpehuset-leder vil have mere verdensmusik i medierne

Billede: Fanga, som spillede på Global CPH lørdag den 24. april. Læs GAFFAs anmeldelse af koncerten.

"Herhjemme er verdensmusikken stadig musikverdenens største niche. Sådan har det været længe, men det er der mange, der arbejder på at ændre. Og frugterne af det arbejde, begynder så småt at kunne høstes, selvom udsigterne til en decideret storhøst på den danske musikscene er lange."

Sådan begynder et debatindlæg indsendt til GAFFA af Pumpehusets marketingchef Christian Langballe. Langballe mener, at selvom der er masser af gang i verdensmusikken ude på visse spillesteder, så holder andre spillesteder og medierne sig alt for meget tilbage, når det gælder om at beskæftige sig med verdensmusik.

Christian Langballe har også talt med blandt andre Johan Bylling Lang, der både er udøvende musiker i reggaebandet Babylove and the van Dangos og bestyrelsesmedlem i genreorganisationen World Music Denmark, der har til formål at fremme verdensmusikken i Danmark. Johan Bylling Lang siger:

"Som andre nichegenrer har verdensmusikken svært ved at synliggøre sig selv på den danske musikscene. Der bliver ikke levnet meget plads i trykte medier og radio, så verdensmusikken lever i høj grad sit liv på livescenerne rundt omkring."

Han fortsætter:

"Generelt vil mange spillesteder gerne tjene penge, og verdensmusik er ikke en guldgrube, heller ikke for en arrangør. Derfor er der nok en lidt tilbageholdende holdning til at booke verdensmusik."

Til dette tilføjer Christian Langballe:

"Tilbageholdenheden skyldes frygten for lommesmerter. Et scenarie, vi i Pumpehuset godt kan genkende. Og så er vi tilbage ved netop markedsvilkårene, eller? Njahh… er nok det mest fyldestgørende svar. Som virksomhed holder vi øje med vores udgifter og omkostninger hele tiden, men som spillested skal vi også præsentere publikum for noget, de ikke ved, at de gerne vil have. Og det kan med god grund være verdensmusik. I det sidste halve år har vi i Pumpehuset lagt hus til både balkanfester, dancehall-, ska- og reggaekoncerter med både god mavefornemmelse og sorte tal på bundlinjen. Det afslører måske ikke den overdrevne modighed, men vi synes, at vi går i den rigtige retning et skidt ad gangen."

Christian Langballe konkluderer:

"...herfra skal lyde en løbende opfordring til at præsentere dansk verdensmusik. Så skal musikken nok forklare sig selv. Alle os spillesteder skal blive bedre til det – vores erfaring er, at det både giver sjove fester og gode regnskaber. Og alle os, der generelt præsenterer musik for folk, skal blive bedre til at lægge tanker om flow, konformitet og snævre udtryk i skuffen. I stedet skal vi give publikum noget mere af det, de ikke ved, at de gerne vil have. Og verdensmusikken kan oplagt være et værktøj hertil. Opa!"

Læs hele Christian Langballes debatindlæg


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA