x

C.V. Jørgensen fylder 60

C.V. Jørgensen fylder 60

I dag fylder en af dansk rocks absolut mest markante sangere og sangskrivere gennem snart 40 år, Carsten Valentin Jørgensen alias C.V. Jørgensen, 60 år. Og C.V. er i vælten for tiden. I mandags udkom hyldestpladen "12 Bud På CV", i aften giver en række sangere og sangskrivere, heriblandt hans gamle guitarist Lars Hybel, De Efterladte og Marie-Louise Munck, hyldestkoncert på Musikcaféen i København, og 12. maj indleder C.V. Jørgensen sin første turné i otte år på Viften i Rødovre.

Vi opsummerer her nogle af de vigtigste begivenheder i C.V.'s liv. Et stort portræt kan læses i Klub GAFFA-tillægget i GAFFAs majnummer:

9. maj 1950: Carsten Jørgensen ser dagens lys i Lyngby. Kunstnernavnet Valentin tager han senere, da han begynder at spille musik.
1960-70: Vores helt går i skole, spiller fodbold, opdager musikken og begynder at synge i teenage-bandet King Size.
1970: Faren dør, Carsten møder Annemarie Albrechtsen.
1970-73: Uddannes som dekoratør i Magasin og senere som reklametegner.
1974: Debutalbummet "En Stynet Strejfer" udkommer.
1975: Indspiller og udgiver "T-shirt, Terylenebukser Og Gummisko" med Nils Henriksen som producer.
1976: Har sangen "Ghetto Svend" med på Christiania-pladen. Kimen bliver lagt til Det Ganske Lille Band, med Ivan Horn på guitar, Erik Falck på bas og René Wulff på trommer.
1977: Indspiller og udgiver "Storbyens Små Oaser", turnerer og hitter med "Det Ganske Lille Band", "Entertaineren" og "Bellevue". Påbegynder indspilningen af "Vild I Varmen", som udkommer året efter. Thomas Grue kommer med på guitar.
1978: Det Ganske Lille Band har "volumen helt i bund". Turnerer og udbygger succesen. Leverer legendariske sange til filmen Mig & Charly.
1979: "Solgt Til Stanglakrids" udkommer og hitter med "Senior & Søn" og "Søndagsseancer". Lotte Rømer erstatter Thomas Grue. Efter to hæsblæsende år er det hele slut.
1980: Indspiller og udgiver "Tidens Tern" med Billy Cross. Det bliver karrierens største sællert med over 120.000 eksemplarer og største singlehit med "Costa Del Sol". Trods kommerciel succes er samarbejdet mellem Cross og Jørgensen problematisk.
1982: Indspiller "Lediggang Agogo", der udkommer året efter.
1985: Udgiver "Vennerne & Vejen".
1986: Udgiver dobbeltalbummet "Lige Lovlig Live".
1988: C.V.'s mor Elisabeth dør, samtidig med at han udgiver et højdepunkt i karrieren, "Indian Summer".
1990: Den fine, country-inspirerede "C.V. Jørgensen I Det Muntre Hjørne" udkommer med hittet "Det Si'r Sig Selv", der giver en bredside til det provinsielle og forstokkede.
1991: C.V. vinder Grammyer for årets rockalbum og som årets sangskriver. Priserne overrækkes af den konservative kulturminister Grethe Rostbøll, der også fremsiger et hjemmelavet hyldestdigt til C.V.
1994: C.V. dyrker den "blå tone" og udsender den på én gang elektronisk funderede og jazzede "Sjælland". Karakteristisk med Flemming Agerskovs flygelhorn i Kasper Windings produktion.
1995: Tildeles Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat på 220.000 kroner årligt og får derefter livslang ydelse på 115.000 kroner om året.
1996: Opsamlingsalbummet "Skygger Og Magi – Syregrønne Evergreens 74-94" udkommer.
2002: C.V. modtager Æresprisen ved årets Danish Music Awards og udsender sit 12. – og indtil videre sidste – album, "Fraklip Fra Det Fjerne". "Som på Sjælland" med Kasper Winding i producerstolen. Tager efterfølgende på turné.
2003: Udgiver livealbummet "Så Live Som Muligt".
2006: Jens Folmer Jensen og Mads Kastrups film "C.V. – En Film Om Skygger Og Skønhed" vises på DR2.
2007: Niels Martinovs uautoriserede biografi "C.V. Jørgensen – En Biografi Om Den Danske Rockpoet" udgives.
2009: Spiller for første gang live i en årrække ved Århus Festuge.
2010: Begiver sig ud på en større turné, der blandt andet byder på fem udsolgte koncerter på Vega og en plads på årets Roskilde Festival. Samtidig udkommer hyldestpladen "12 Bud På C.V." med Jørgensen-fortolkninger af blandt andre Steen Jørgensen, The Raveonettes og Under Byen. På fødselsdagen 9. maj fejres han på Musikcaféen i København af blandt andre Lars Hybel, De Efterladte og Marie-Louise Munck.

GAFFA ønsker C.V. Jørgensen stort tillykke med dagen!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA