x

Malis store bluesmester gæster Global

Malis store bluesmester gæster Global

Det er en af de helt store mestre, der igen gæster Global på Nørrebro. Bassekou Kouyate er jeli (også kaldet griot) fra Segou-området, og efter at have spillet med den store koravirtuos Toumani Diabate i en lang årrække, realiserede han sin drøm og gik solo. Vel at mærke med et band, hvor fire mand spiller på forskellige størrelser af den mandolin overtrukket med skind, som han selv er den store virtuos på, nemlig ngonien.

Det er et instrument, som regnes som det første i rækken af instrumenter, som de hellige jeli'er brugte under de store dynastier, som tegnede Mali i middelalderen. Her var Kouyate-familien også den første og vigtigste, og Bassekou er arvtager til en tradition, der går mange århundreder tilbage. Og han er en gudsbenådet musiker, som over de seneste år har lagt forsamlinger ned på stribe med sit helt specielle take på blues spillet The African Way. Ligesom han i hustruen Amy Sacko har en jelimuso, altså en traditionel sanger, der i den grad tager fra i det høje register med en stil, som kun de bedste fra Mali mestrer. Glem flosklerne om at "hun er Malis Tina Turner". Nej, hun er slet og ret en traditionel sangerinde af topklasse inden for samme stil som en Kandia Kouyate eller en Babani Koné.

Orkestret spillede på Roskilde Festival for et par år siden, da elementerne udløste syndflod, og bandet derfor kun fik tyve minutter på scenen. De blev derfor prompte lovet en ny chance, og vi ser dem derfor både ved denne intime event og på årets Roskilde Festival. Det kan kraftigt anbefales at tage i Global på Lørdag og blive taget med på en rejse, der har hints til Ali Farka Toure og bluesen på Nigerfloden, men som udføres af en virtuos, der i den grad kommer ud over scenekanten.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA