x

Susanne Sundfør er klar til Spot Festival

Susanne Sundfør er klar til Spot Festival

Der var ikke meget at give sig til, da Susanne Sundfør voksede op i Haugesund, der for hundrede år siden havde været den helt store sildefiskerby. Sundfør beskriver i dag byen som uinspirerende og valgte da også at leve et isoleret liv, med bøger, musikundervisning og biografture med forældrene som de eneste lyspunkter.

– Det var en ret ensom barndom, men det var nok et bevidst valg, at jeg havde fravalgt det sociale til fordel for bøgerne og musikundervisningen, for her følte jeg, at jeg lærte mig selv bedre at kende.

– Det var ikke mit valg at starte med musikken som barn. Det var min mor, der syntes, jeg skulle have nogle kreative hobbyer. Så det var ikke frivilligt, jeg startede, men jeg blev hurtigt grebet af det, for det viste sig snart, at jeg havde talent for det. Jeg startede med fløjte og violin og senere klaver, som jeg har holdt fast ved lige siden.

Snart blev Sundfør også draget af sangen, da hun som barn faldt for de store 90'er divaer. – Det var nok en barnlig begejstring, der gjorde, at jeg faldt for Celine Dion, Whitney Houston og Mariah Carey. Jeg tror, at mange piger faldt for dem, fordi der var noget prinsesseagtigt over dem. Jeg kan huske, at jeg var imponeret over deres stemmer og selv prøvede at synge som dem, hvilket nok ikke har lydt særligt godt. Jeg var trods alt kun 10-12 år. Som 12-årig begyndte jeg at gå til klassisk sangundervisning, og i modsætning til så meget andet af det, der foregik i skoletiden, følte jeg, at der her var noget, jeg var god til.

Hurtigt begyndte Sundfør at få øjnene op for de klassiske singer-songwriters fra 70'erne som Carole King, Carly Simon, Cat Stevens og Joni Mitchell, og den dag i dag beskriver nordmanden selv sin vokal som et blandingsprodukt af den klassiske sangundervisning, 90'er-divaerne og 70'er- ikonerne.

Først da hun startede på gymnasiet, begyndte hun at finde venner med samme interesser som hende, og de venner holdt hun fast i.

– Musikundervisningen på gymnasiet var en stor øjenåbner for mig, ligesom jeg også fik en kulturel opvågning af at flytte til Bergen og senere Oslo, hvor jeg stadig bor.

Susanne Sundfør har tidligere på året spillet support for Thomas Dybdahl i København og kunne opleves på programmet til Stella Polaris Night Music Gallery og kan desuden opleves på årets Spot Festival og Roskilde Festival.

Læs hele GAFFAs interview med Susanne Sundfør


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA