x

Piratkopiering koster 185.000 jobs

Piratkopiering koster 185.000 jobs

Piratkopiering er stadig et hedt emne indenfor underholdningsbranchen. I mandags kunne GAFFA bringe en artikel omkring en svensk undersøgelse, der manede mange af de dystre forudsigelser i jorden omkring piratkopiering, som ville medføre musikindustriens død.

I dag bringer Politiken dog en artikel, der igen får spøgelserne ud af skyggerne. Politiken er kommet i besiddelse af en undersøgelse, som Tera Consultans har lavet for erhvervslivets verdensorganisation, International Chambers of Commerce. Undersøgelsen konkluderer, at piratkopiering kostede musikindustrien, film og tv-branchen samt softwareindustrien 75 milliarder kroner i år 2008. De manglende indtægter medfører ikke alene lommesmerter hos underholdningsindustrien, men forårsager også tab af 185.000 arbejdspladser i EU, konkluderer undersøgelsen. Ifølge den samme undersøgelse, ser fremtiden endnu mere dyster ud, hvis tendensen fortsætter.

Politiken skriver i deres artikel, "Film og tv-programmer vil blive piratkopieret i langt større omfang end i dag, ligesom litteratur i takt med udviklingen af e-readers som Kindle og iPad også vil blive ramt hårdt. I det mest konservative scenarie påfører piratkopiering den kreative industri et tab på 240 milliarder kroner i 2015, svarende til 600.000 job. Men det er mere sandsynligt, at tabet løber helt op i 420 milliarder kroner og 1,2 millioner job, fordi ulovlige streamingtjenester, hvor man ikke downloader, men blot lytter til musik eller ser film uden at betale, vil gribe om sig, vurderer Tera Consultants."

Pointen, som førnævnte GAFFA-artikel indeholdt, bringes da også op af Politiken under et interview med John Robert Kristensen, chefkonsulent fra DI (Dansk Industri), der bliver spurgt om de tabte penge ikke bare kanaliseres over i andre kreative erhverv, hvor de så skaber nye jobs:

"På den korte bane er det nemme svar, at når pengene forsvinder fra én lagkage, så forsvinder de over i en anden. Det er bare ikke sikkert, at de går til de kreative erhverv. Det er en farlig slutning at drage, for de penge, man sparer på musik og film, kan lige så vel blive i lommen eller vandre over i en helt anden industri, som eksempelvis kan ligge i Japan. Det er ikke godt for Danmarks bruttonationalprodukt".

Der gøres naturligvis masser af ting for at komme pirateri til livs samtidig med at der lanceres nye tiltag, der skal sende nogle af de tabte penge tilbage til pladeindustrien. GAFFA kunne eksempelvis i tirsdags bringe en artikel omkring RedAntenna, som har lanceret et nyt tiltag for at udbrede musiksalg på nettet.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA