x

Gratis musik gavner kunstnerne

Gratis musik gavner kunstnerne

I går kunne GAFFA berette om, at Statsbiblioteket lancerer en ny musiktjeneste, der fra 1. juli kan tilbyde danskerne gratis streams og downloads helt og aldeles lovligt. Nu følger Politiken.dk op på historien for at finde ud af, hvilke fordele der kan være for musikere og pladebranche i den nye musiktjeneste.

Statsbibliotekets områdedirektør Flemming Munch starter med at forklare: "Teknologisk er det det samme som pirattjenester, men vi har lavet aftaler med musikproducenterne, så de får deres penge. Vi lægger forsigtigt fra land og tror på 15 millioner streams i andet halvår i år. I løbet af et år når vi op på 500 millioner streams i Danmark. Men det er ikke en gang visionært. Det kan blive meget store tal".

Det lyder umiddelbart som en gavebod, hvor bibliotekets brugere er de eneste vindere, men Statsbiblioteket har kunnet forhandle kunstnernes salærer ned på et nyt, meget lavere niveau for at digibib.dk kan løbe rundt. KODA har i sidste ende kunnet se ideen med, at mange bække små kan blive til en meget stor å.

"Den pris, der var indikeret for et år siden, var 10 gange så høj. Det er noget med at bryde marked og starte en bølge. De får øjnene op for, at de får flere penge ved at tjene det billigt. KODA kan se, at de får flere penge i dag end for et år siden", siger Flemming Munch.

Dansk Musiker Forbund hylder det nye tiltag, for modsat Spotify, Play og WIMP er der en gennemsigtighed i den nye tjeneste, der gør det muligt at se, hvem der får betaling.

"Det handler om, at vi får overblik over det. Med tjenesten fra Statsbiblioteket er vi sikre på, at kunstnerne får deres penge. Det ved vi ikke ved for eksempel Spotify", siger Martin Arnoldsen, direktør i Dansk Musiker Forbund.

Musikken vil kunne streames fra alle typer computere - det vil sige, at det kan afspilles, uden at man behøver downloade musikken på computeren. Og det vil ikke længere være nødvendigt at bruge programmet Windows Media Player, så brugere af Mac-computere kan også få adgang til digibib.dk. Fra 1. oktober bliver tjenesten også tilgængelig via iPhones eller Android-telefoner.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA